Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Az 1943 végén hadrendbe állított fegyver a kor valamennyi szövetséges páncélosa ellen hatékonynak bizonyult, beleértve az ISZ–2-es és M26 Pershing nehéz harckocsikat is. A II. világháborúban ez volt a Wehrmacht legerősebb páncéltörő lövege.

A 8,8 cm Panzerabwehrkanone 43 (rövidítve 8,8 cm Pa.K. 43 vagy 8,8 cm PaK 43, magyarul 8,8 cm-es páncélelhárító löveg 43) egy német nehéz páncéltörő löveg volt, amelyet a Krupp és a Rheinmetall vállalat közösen fejlesztett ki a 8,8 cm Flak 41-es légvédelmi lövegből.

A Pak 43-as története egészen a 8,8 cm Flak 41-es légvédelmi lövegig vezethető vissza. A 88-as légvédelmi ágyú nagymértékben alkalmas volt páncélhárításra és a tűzgyorsasága is figyelemre méltó volt (10-12 lövés/perc). Mindemellett a Flak 41-es közel 8 tonnás össztömege miatt csak járművel lehetett szállítani, 2,6 méteres magasságának köszönhetően pedig sebezhetőnek számított.

Ezeket a hibákat a Pak 43-as lövegnél sikerült kiküszöbölni, így a Wehrmacht egy kisebb tömegű, kevésbé sebezhető páncéltörő löveghez jutott hozzá, amely teljesítményben is felülmúlta elődjét. Vontatott állapotban is lehetett vele tüzelni, bár ebben az esetben csak korlátozott oldalirányzásra volt lehetőség.