Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az 1943 végén hadrendbe állított fegyver a kor valamennyi szövetséges páncélosa ellen hatékonynak bizonyult, beleértve az ISZ–2-es és M26 Pershing nehéz harckocsikat is. A II. világháborúban ez volt a Wehrmacht legerősebb páncéltörő lövege.

A 8,8 cm Panzerabwehrkanone 43 (rövidítve 8,8 cm Pa.K. 43 vagy 8,8 cm PaK 43, magyarul 8,8 cm-es páncélelhárító löveg 43) egy német nehéz páncéltörő löveg volt, amelyet a Krupp és a Rheinmetall vállalat közösen fejlesztett ki a 8,8 cm Flak 41-es légvédelmi lövegből.

A Pak 43-as története egészen a 8,8 cm Flak 41-es légvédelmi lövegig vezethető vissza. A 88-as légvédelmi ágyú nagymértékben alkalmas volt páncélhárításra és a tűzgyorsasága is figyelemre méltó volt (10-12 lövés/perc). Mindemellett a Flak 41-es közel 8 tonnás össztömege miatt csak járművel lehetett szállítani, 2,6 méteres magasságának köszönhetően pedig sebezhetőnek számított.

Ezeket a hibákat a Pak 43-as lövegnél sikerült kiküszöbölni, így a Wehrmacht egy kisebb tömegű, kevésbé sebezhető páncéltörő löveghez jutott hozzá, amely teljesítményben is felülmúlta elődjét. Vontatott állapotban is lehetett vele tüzelni, bár ebben az esetben csak korlátozott oldalirányzásra volt lehetőség.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE