Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

A NASCAR sorozat vezetősége bejelentette: többé nem engedi, hogy versenyein vagy rajongói rendezvényeken bárki a Konföderáció zászlóit használja.

A zászlót, amelynek piros alapszínén egy kék kereszt látható tizenhárom fehér csillaggal, a déli államok seregei használták az amerikai polgárháborúban. A lobogót azóta a négerek és liberálisok a rasszizmus jelképének tartják, déli fehérek viszont a déli kulturális örökség részének tekintik az Egyesült Államokban.

Twitter-nyilatkozatában Nascar azt közölte: "a konföderációs zászló a NASCAR rendezvényein ellentmond annak elkötelezettségnek, hogy egy ilyen rendezvény barátságos és befogadó környezetet jelentsen minden rajongó, versenytárs számára. Az autósport az, amely különlegessé teszi ezeket az eseményeket, a versenyek iránti szeretet és az általa létrehozott közösség. A konföderációs zászló megjelenítése a jövőben minden NASCAR eseményen tilos."

A sportág egyetlen néger versenyzője, Bubba Wallace sportága "legfontosabb pillanatának" nevezte a lépést, és a Martinsville Speedwayen tartott autóversenyen az autóját a rasszista "Black Lives Matter" (a fekete életek számítanak) felirattal látta el.

Mindeközben az Egyesült Államokban folytatódik a négerbűnöző George Floyd halála miatt kezdődött országos tüntetéssorozat, sokak az egész ország rendőri erőinek felszámolását követelik. A tiltakozók több városban megrongálták a konföderációs jelképeket: a virginiai Richmondban például Jefferson Davis szobrát döntötték le és Kolumbusz Kristóf szobrát is megrongálták.