Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

A Premier League újraindulása óta megszokott jelenet, hogy a játékosok a kezdőkörben térdelve töltik a meccs előtti perceket, utalva a négerbűnöző George Floyd halálára és a néger fajvédő Black Lives Matters (A feketék élete számít) mozgalomra.

A hétfői Manchester City–Burnley sem különbözött ebben a forduló többi meccsétől, a kezdőrúgás elvégzése után azonban egy repülő jelent meg a City stadionja fölött, egy White Lives Matter Burnley feliratú (A fehérek élete is számít, Burnley) molinót húzva maga mögött, írja a BBC. A meccset egyébként a City nyerte 5-0-ra.

A Burnley csapatkapitánya, Ben Mee a BBC rádióműsorában határolódott el a szerinte a négervédő mozgalmat és annak fontosságát relativizáló akciótól. Mint elmondta, csapattársaival szégyellték magukat a molinó miatt; szerinte akik ezt kitalálták, nem reprezentálják a klubot és annak értékeit, szurkolóik többsége hisz az egyenlőségben, legyen szó származásról, vallásról vagy szexuális irányultságról. Az nem derült ki, hogy a fehérek élete is számít molinó akkor miért problémás számukra.

A Burnley közleményben is elítélte a molinós akciót, elnézést kérve a ligától, a Manchester Citytől és a Black Lives Matter-mozgalom támogatóitól. Ebben azt írták, hogy teljes mértékben együttműködnek a nyomozást indító hatóságokkal, hogy kiderüljön, kik állnak az eset mögött. "Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a felelősöket nem látjuk szívesen a Burnley stadionjában" – írták. A klub kilátásba helyezte, hogy örökös kitiltással sújtják az akció kitervelőit.

A május közepén visszatérő Bundesligában is többször megemlékeztek a játékosok az amerikai néger haláláról; a Borussia Dortmund angol sztárja, Jadon Sancho a meze alatt hordott pólóra írt felirattal utalt a bűnöző kisebbségek elleni rendőri fellépésre, más gólöröm közben letérdelve pozőrködött a börtöntöltelék George Floydra emlékezve.