Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) büntetőeljárást indított Igor Matovič kormányfő ellen a hivatalos közösségi oldalán közzétett bejegyzésével kapcsolatban, amelyben egy horogkeresztet ábrázoló kép is megjelent.

A büntetőeljárást emberi és alapvető szabadságjogok elnyomását támogató mozgalmak iránti szimpátia vétsége miatt indították, írja a Felvidék.ma.

A hírt Martin Dorčák, Richard Raši (független) képviselő asszisztense erősítette meg a TASR hírügynökség számára, aki a bejegyzés miatt 2020 novemberében ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.

A bejegyzés 2020. november 17-én, 22 óra körül jelent meg a miniszterelnök profilján a következő szöveggel: "Jobb figyelmeztetést nem is hagyhattak volna a demokratikus Szlovákiának azok a »tisztességes emberek« a kormányhivatal előtt". A miniszterelnök ezzel a tüntetésekre reagált, amelyek a szabadságért és demokráciáért vívott harc napján folytak Pozsony központjában.

Dorčák szerint ezzel "szélsőséges tartalmak terjesztése" általi bűncselekményt követett el. A feljelentés azokat az embereket is érinti, akik Pozsonyban a november 17-i tüntetésre a horogkeresztet készítették. "Mivel egy horogkeresztet ábrázoló kép jelent meg a miniszterelnök közösségi oldalán, amelynek 2020. november 18-án, 20:30 órakor 258 528 követője volt, a közleményre több mint 10 ezer reakció és 2200 hozzászólás érkezett, ezenkívül 695-ször megosztották, tehát feltételezhető, hogy a közleményt több mint 200 ezer ember látta" – fejtette ki a beadványában Dorčák.