Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Az Egri Rendőrkapitányságon indult büntetőügyben az Egri Ügyészség március 25-én vádat emelt a Hagyományőrző Munkásőr Társaság országos parancsnoka ellen.

Ezt maga a parancsnok, Juhász Norbert jelentette be a Munkásőrség közösségi oldalán. A nyomozás önkényuralmi jelkép használata miatt indult, ahogy Juhász védekezik a begyezésében: "az egykori testület hagyományait őrző civil szervezet vezetőjeként oly galád tettre vetemedtem, hogy merészeltem használni a nemzetközi munkásmozgalom jelképét, mely szerves részét képezi az egykori Munkásőrség szimbólumrendszere mellett egyenruházatának is".

A törvény úgy fogalmaz, hogy az önkényuralmi jelkép használata vétség elzárással büntetendő. (Az valósítja meg ezt a vétséget, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot köznyugalom megzavarására alkalmas módon – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz.) Vétség miatt 5-90 nap közötti elzárásra lehet ítélni annak elkövetőjét.

A Szovjetunióért és a Varsói Szerződés iránt nosztalgiát érző Juhász Norbert bejegyzésében arra apellál, hogy az Európai Unió illetékes szervei már elmarasztalták Magyarországot a vörös csillagot tiltó jogszabály miatt (valójában a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság mondta ki Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökének ügyében 2008-ban, a vörös csillag nyilvános használata politikai véleménynyilvánításnak tekintendő, és hogy a szimbólum használatának általános tiltása a szólásszabadság aránytalan korlátozását jelenti), és egyúttal felszólították annak a törvénynek a megsemmisítésére. A parancsnok szerint "nemtelen módon tesznek egyenlőségjelet a német fasizmus szimbóluma és a mi ötágú csillagunk közé".

A Hagyományőrző Munkásőr Társaság országos parancsnoksága a hírre gyorsan összeült (online) és válaszcsapásra szánták el magukat. A döntés értelmében az idén novemberben Edelényben megnyíló Munkásőrség Történeti Múzeumban persona non gratává (ahogy ők írják "persona non garata") nyilvánítja az Ügyészég valamennyi dolgozóját, "a jelenleg aktívaktól a korábban nyugdíjazottakig bezárólag". Ennek értelmében "az intézmény megnyitását követően az üzemeltető annak területéről látogatási kísérlet-szándék esetén azonnali hatállyal kiutasítja Magyarország Ügyészségének alkalmazottait". Az intézkedés mindaddig érvényben marad míg "Magyarország Ügyészsége, vagy azon belül az Egri Járásbíróság egy illetékes személye hivatalosan is bocsánatot nem kér" a munkásőröktől.

A Magyar Hang című jobbikos lap tavaly Juhász Norberttel készített interjújában feltette az országos parancsnoknak azt a kérdést, hogy a kommunista rendszer kárvallottjaiban vajon nem kelthet-e félelmet a Munkásőrség újraéledése. Amire azt válaszolta, hogy annyira kelthetnek félelmet, mint például a Magyar Királyi Csendőrség hagyományőrzői, és hogy szerinte őket "össze sem lehet hasonlítani" a Magyar Gárdával.