Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

A holland első osztályú labdarúgó ligában az Ajax a Vitesse Arnhem csapatával találkozott, és győzött 2:1-re. A Vitesse rajongók a „Hamász, Hamász, zsidókat a gázba” rigmust skandálták.

Pascal van Wijk, a klub igazgatója „őszinte sajnálatát” fejezte ki, amiért „maroknyi szurkoló ilyen visszataszító módon viselkedett”.

Binjomin Jacobs, a lubavicsi irányzathoz tartozó holland főrabbi „beszélgetésre” invitálta a szurkolókat az arnhemi városházára, amin – nagyfokú biztonsági készültség mellett – Ahmed Marcouch, a város muzulmán vallású polgármestere is részt venne.

Jacobs rabbi az eset kapcsán a következőket mondotta: „A jelenség gyűlöletes és visszataszító. Egyszerre irányul Izrael ellen és idézi a Holokausztot. Természetesen elítéljük. Ugyanakkor, ha megbélyegezzük ezeket a szurkolókat, ezzel beskatulyázzuk őket, és csak fokozzuk bennük az ’ők és mi’ érzést. A találkozót a polgármester kezdeményezte, amiért őszintén hálás vagyok. Nyílt, nem könnyű, ám igencsak szükséges eszmecserére számítok.”

Az amszterdami Ajax csapatát más csapatok szurkolói folyamatosan sértegetik antiszemita jelszavakkal, mivel az Ajax történelmileg szorosan kötődik a hollandiai zsidókhoz. A mérkőzéseken rajongóik ma is gyakran lengetnek izraeli zászlót annak ellenére, hogy az iszlamizálódó Hollandiában már egyre kevesebb zsidó van közöttük.