Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

„Véget nem érő, örök kötelesség a nácik áldozataira emlékezni” - adta közre a második világháború európai befejeződésének 76. évfordulójáról szóvivője útján Angela Merkel német kancellár.

„1945. május 8. a felszabadulás napja. Ezzel véget ért a náci diktatúra és az a civilizációs törés, amelyet a soá jelentett” - írta ki a kancellár üzenetét Steffen Seibert a Twitter nevű közösségi plaftormra, jelentette az MTI.

„Továbbra is örök felelősségünk, hogy életben tartsuk azoknak a millióknak az emlékét, akik a nemzeti szocialista zsarnokság évei alatt veszítették életüket” – folytatta a német szövetségi kormány vezetője.

Frank-Walter Steinmeier német államfő szintén az „emlékezés” fontosságát hangsúlyozta. „A nácizmussal és az igazságtalanság és a bűn emlékével szembenézni nem gyengíti a demokráciánkat, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti ellenállóképességét” - fogalmazott a cionisták által megszállt Német Szövetségi Köztársaság elnöke.

A Nagynémet Birodalom 1945. május 8-án feltétel nélkül letette a fegyvert a nyugati szövetségesek előtt, s ezzel az európai hadszíntéren befejeződött a világ eddigi legpusztítóbb háborúja, amelyben legalább 70 millió ember veszítette életét.