Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Izraelszerte folytatódnak a zavargások, a zsidók és arabok által vegyesen lakott városokban, Akkóban, Haifában és legfőképp Lodban.

Sokak szerint soha nem látott erőszak és gyújtogatások zajlanak, melyet Lod polgármestere a németországi "kristályéjszakához" hasonlított, miután intenzív arab zavargások törtek ki a közép-izraeli városban, melynek során az arabok három zsinagógák, számos üzletet és több tucat autót gyújtott fel. Az izraeli kormány szükségállapotot hirdetett, és rendkívüli biztonsági erőket rendeltek a városba.

Több helyi lakos arról számolt be, hogy az áramot elvágták otthonaikban és benzines bombákat dobtak ablakaikra - számolt be az izraeli 12-es csatorna. A rendőrségnek több lakost biztonsági őrizettel kellett hazakísérnie a közösségi háztól otthonaikhoz, az utcákon randalírozó arab zavargók miatt.

Két helyi lakos súlyosan megsebesült a zavargások során.

Jáir Revivo polgármerster szerint a városházát és a helyi múzeumot is támadás érte. A helyzetet a 1938-as kristályéjszakához hasonlította:

"Ez Kristallnacht Lodban" - jelentette ki Revivo a 12-es csatornán. "Felszólítottam a miniszterelnököt, hogy hirdessen rendkívüli állapotot Lodban. Hívja be az IDF-et, vezessen be kijárási tilalmat, hogy visszaállítsuk a békét ... A kormányzás kudarcot vallott ... Ez hatalmas incidens - az arab izraeliek intifádája. Az a sok munka, amelyet itt évek óta végeztünk [az együttélésért], kukába került. Ez az egész hihetetlen. Zsinagógákat égetnek. Több száz autó gyulladt ki. Arab gengszterek százai randalíroznak az utcákon ... Polgárháború tört ki Lodban ... Az itteni ortodox-nacionalista közösségnek fegyverei vannak. Arra kérem őket, menjenek haza, de érthető módon meg akarják védeni otthonaikat. Molotov-koktélokat dobnak a [zsidó] házakba. A helyzet gyúlékony."

Miután a miniszterelnökhöz fordult sürgős segítségért, vészhelyzetet hirdettek a városban, évtizedek óta először, és megerősítették a biztonsági erőket a helyszínen.

Kobi Sabtai rendőrfőnök példanélkülinek nevezte a helyzetet.

"Olyan helyzettel találtuk szembe magunkat a vegyesen lakott városokban, amivel eddig sosem találkoztunk, beleértve a 200 októberében tapasztalt incidenseket." (2000 októberében széleskörű zavargások törtek ki az arab izraeliek körében, mely végül a második intifádához vezetett.)

Izrael számos más városában is erőszakba fulladó zavargások törtek ki, de zsidó oldalról bosszútámadásokról is érkeztek beszámolók, többek között Lodban, ahol egy muszlim temetőt is felgyújtottak. Támadásokat jelentettek ramle-i zsidó otthonokból, ahol autókat is kövekkel dobáltak meg.

Akkóban egy étterem és egy szálloda is lángokban áll. Lezárták az utakat egy arab városban, Umm el-Fahmban. Konfrontációkról számoltak be Jaffában, ahol egy autót felborítottak és felgyújtottak, valamint kisebb verekedésekről is érkeztek jelentések a tel-avivi Habimah téren.

Az erőszak eszkalálódására azután került sor, hogy a Hamasz rakéták százait lőtte ki Tel-Avivra és Közép-Izraelre, majd győzelmet hirdetett a Jeruzsálemért folyó harcban. A szervezet vezetői a zavargókat is megdicsérték, amiért kiveszik a részüket a harcból.