Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Megosztás:

A reakciók alapján nem a tervek szerint sült el a spanyol posta kezdeményezése, miszerint az emberi bőrszínek árnyalatait bemutató bélyegsorozatot vezetnek be, hogy így küzdjenek a „rasszizmus” ellen.

Csakhogy a bélyegek közül pont a fehér bőrt ábrázoló bélyeg lett a legdrágább, és sokak szerint így nem annyira ment át a posta „antirasszista üzenete”.

Pedig a posta közleménye szerint direkt számolt ezzel a különbséggel: az állami vállalat ugyanis azzal akarta felhívni a figyelmet a „rasszizmus okozta társadalmi egyenlőtlenségekre”, hogy minél sötétebb a szín a bélyegen, annál kevesebb az értéke. A fekete bélyeget már 70 eurócentért, míg a legfehérebbet 1,60 euróért lehet megvásárolni a posta online boltjában.

A kampány kritikusai szerint viszont a kezdeményezés „érzéketlen”, és nincs tekintettel arra sem, hogy a nagy spanyol vállalatok mennyire „nem sokszínűek”. A Spanyolországban tapasztalható „rasszizmusról” nemrég könyvet író Moha Gerehou arról beszélt a Washington Postnak, hogy a posta szándéka „jó” volt, de nem véletlen, hogy a jó szándék ellenére végül mégis egy „rasszista üzenetet” sikerült továbbítaniuk. Szerinte ugyanis ezeket a kampányokat jellemzően fehér emberek tervezik az országban, mivel a nagy állami vállalatoknál nem is nagyon találni másmilyen háttérből érkező munkavállalókat.

Twitter-oldalán a posta megerősítette, hogy fel akarták hívni a figyelmet arra az „igazságtalan és fájdalmas valóságra”, aminek „nem kéne léteznie” az országban. A posta a „rasszizmus” ellen küzdő civil szervezeteket tömörítő SOS Raciscmo nevű mozgalommal működött együtt. Ők is úgy látják, hogy a posta kampányának célja az volt, hogy a „bőrszínalapú diszkrimináció” kérdését láthatóvá tegyék.

A spanyol posta amúgy az elmúlt években többször is kiállt degenerált ügyek mellett, tavaly például a buzeráns büszkeség hónapjára jöttek ki szivárványos bélyeggel, míg 2019-ben a környezetvédő fiatalokat biztosították támogatásukról.

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE