Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Fegyverekre és Adolf Hitler Mein Kampf című könyvének egy példányára is rábukkantak a nyomozók.

Házkutatást tartottak annál a két férfinél, akiket azután vettek őrizetbe, hogy megpofozták Emmanuel Macron francia elnököt egy hivatalos látogatás során - írja francia sajtójelentésekre hivatkozva a BBC.

A brit közszolgálati média beszámolója szerint mindketten 28 évesek és otthonukat a Tain-l'Hermitage-ban történt pofozkodás után kutatták át. A jelentések szerint a fegyvereket - amelyek között egy kard, egy tőr, valamint egy gyűjtői puska volt - annál az illetőnél találták meg, aki felvette az elnök elleni támadást. Azt nem tudni, hogy az eszköz működőképes volt-e, de az biztos, hogy legálisan birtokolta. Macron szóvivője cáfolta azokat a híreket, mely szerint az elnök biztonsági emberei figyelmeztették a politikust, hogy ne menjen a tömeg közelébe. "Nyilvánvaló, hogy a köztársasági elnök továbbra is közvetlen kapcsolatban marad a francia néppel, ahogy a kormány többi tagja is" - mondta Gabriel Attal. Órákkal az incidenst követően maga Macron is azt mondta, "elszigetelt esetről van szó és nem szabad megengedni, hogy szélsőségesen erőszakos emberek ellehetetlenítsék a nyilvános vitákat".

A gyanúsítottakról egyelőre annyit tudni, hogy egyikük - akit azzal gyanúsítanak, hogy felpofozta az elnököt - feltételezések szerint érdeklődött bizonyos szélsőjobboldali és monarchista személyiségek, valamint a középkori francia történelem iránt. Instagram-oldalán azt írja magáról, hogy az európai történelmi harcművészetek nemzeti szövetségének tagja. Emellett olyan fotókat töltött fel profiljába, amelyeken középkori jelmezekben látható, amiken hosszú, kivont kardot tart. A Le Parisien nevű portál egyik forrása "ideológiai maszlag"-nak nevezte a gyanúsított politikai nézeteit. A másik gyanúsítottnak ugyancsak hasonló érdeklődési köre van. A támadó mielőtt odalépett az elnökhöz azt kiabálta: Montjoie Saint Denis!, azaz "Le Macroniával!"
Utóbbi egyébként a királypártiak csatakiáltása néven vált ismertté.

Mint ismert, felpofozták Emmanuel Macron francia elnököt a Franciaország délkeleti részén található Tain-l'Hermitage-ban tett látogatása során. Az államfő üdvözölni akarta a tőle kordonnal elválasztott helyieket, és kezet akart fogni egy szakállas férfival, aki inkább arcul ütötte őt. A történtek után két embert vettek őrizetbe.