Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

A gyűlölet-bűncselekmények ellen akarnak a szivárványkocsikkal fellépni, meglepő módon vannak a kezdeményezésnek bírálói is, akik gondolatrendőrséget emlegetnek.

„Az Egyesült Királyság rendőrsége színesíti a flottát, hogy ösztönözzék az embereket a rasszista, homofób és transzfób események bejelentésére” – írta meg a The Telegraph. A kritikusok azonban azt mondják, hogy a rendőröknek inkább olyan valódi kérdésekkel kéne foglalkozniuk mint az elharapózó késes támadások, a nemi erőszakhullám és a pocsék büntetőeljárási arányok.

A kritikák hatására egyből elkezdett a brit rendőrség magyarázkodni, Cooke asszony, a Brit Országos Rendőr-főkapitányság LMBTQ-problémákért felelős (!) vezetője Instagramon magyarázta a festés szükségességét. „Azért vannak ott ezek az autók a közösségekben, hogy megmutassák azt, hogy szeretnénk, ha coming-outolnál. Próbálunk ehhez bizalmat önteni az LMBTQ közösségünkbe, de más alulreprezentált csoportoknak is.” Továbbá arról is szót ejtett az említett főrendőr, hogy azt szeretnék, hogyha a szivárványos rendőrkocsik láttán magabiztosabban jelentenék be az emberek az úgynevezett „gyűlölet bűncselekményeket”, amiket Nagy-Britanniában egyébként el lehet követni verbálisan, azaz élőszóban is.

Egy volt rendőr úgy nyilatkozott a Telegraphnak, hogy „az a probléma, hogy amint megpillantasz egy ilyen szivárványkocsit, tudod, hogy az egy olyan rendőr, aki már döntött egy pár nagyon vitatott kérdésben. Nem olyan rendőrautót vagy rendőrt látsz, aki minden félelem vagy politikai meggyőződés nélkül támogat mindenkit”.