Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

Jair Bolsonarorót, Brazília „szélsőjobboldali” elnökét politikai karrierjének kezdete óta gyűlöli a helyi zsidó közösség többsége.

Míg az elnök gyakran támogatásáról biztosítja Izraelt, a zsidók többször is a szemére hányják, hogy Bolsonaro nem számolt le végleg „antiszemita” szövetségeseivel.

Legutóbb például az okozott zsidó felzúdulást, hogy Bolsonaro kedélyesen fogadta a német Beatrix von Storch-ot, a Bundestag AfD-s képviselőjét. Storch nemcsak, hogy a zsidók által gyűlölt, amúgy nem túl radikális német párt, az Alternative für Deutschland vezetőhelyettese, de történetesen Adolf Hitler pénzügyminiszterének és a Harmadik Birodalom utolsó kormányfőjének, Lutz Graf Schwerin von Krosigk-nek unokája is.

Hasonlóképpen nagy port kavart a zsidók körében Robert Alvim, kultúráért felelős államtitkár ügye is, aki Joseph Goebbels 1933-as beszédét idézte egy Facebookon közzétett videójában, aminek hátterében aláfestéstként Wagner zenéje szólt. Az államtitkárt ezután lemondatták.

A katolikus Bolsonaro a 2000-es években még a „Brazília Hitlere” becenevet viselte, mivel antiszemita és nemzetiszocialista csoportok támogatását élvezte. Bolsonaro véleménye „hivatalosan” 2016-os izraeli látogatása alatt változott meg, melynek során megkeresztelte egy evangélista lelkész a Jordán-folyóban. Bolsonaro azóta már dicséri a zsidó állam „patriotizmusát” és fegyveres erőinek állami megbecsülését.

Bolsonaro pálfordulása mögött aligha a 120 ezer embert számláló, a brazil lakosságnak csupán 0,6 százalékát kitevő zsidó közösség választói ereje áll (a gazdasági természetesen domináns). Valószínűbb, hogy Bolsonaro Izrael-támogató retorikája mögött a brazil lakosság 30 százalékát alkotó keresztény, evangélista csoport áll, akiknek többsége szintén Izrael-barát és akiknek megnyerése nélkül Bolsonaro nem kerülhetett volna hatalomra 2018-ban.

Jair Bolsonaro tehát nemigen élvezi a helyi zsidó közösség támogatását. Például a baloldali Zsidók a Demokráciáért csoport is nemtetszését fejezte az AfD-s politikus látogatója kapcsán, amelyről azt írták, „a bolsonarizmus nem rejti el többé szimpátiáit”. A Holokauszt Múzeum és Brazília Izraelita Konföderációja is „mély aggodalmát” fejezte ki az ügyben. Ám meglepő módon Bolsonaronak vannak zsidó elkötelezettjei is – a Le Monde-nak nyilatkozó 80 éves Ruy Flaks Schneider, Rio legnagyobb zsinagógájának vezetője szerint csupán lejárató kampány folyik Bolsonaro ellen és a brazil zsidóknak „még sosem volt jobb”.