Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

„A fekete színű robotok elleni előítéletek a feketebőrűek elleni előítéletekből származnak” – idéz egy kutatást a CNN.

„Belegondoltak valaha, mennyire népszerűek a fehér robotok?” – ezzel a felütéssel indít a CNN cikke, amely az új-zélandi University of Canterbury kutatását ismerteti.

Ez a kutatást azt állítja: a robotok fehér színe elsősorban a rasszizmusnak tudható be, függetlenül attól, hogy fiktív robotokról van-e szó (példaként említi a CNN az „Én, a robot” című filmet), vagy valódi gépezetekről. A kutatás állítása szerint a fizikailag emberekre emlékeztető robotokra az emberek rávetítik saját faji alapú sztereotípiáikat is.

„A fekete színű robotok elleni előítéletek a feketebőrűek elleni előítéletekből származik” – írják. A kutatók szerint ezzel a „problémával” foglalkozni kell. „Ha a robotoktól elvárjuk, hogy tanárokként, barátokként, ápolókként funkcionáljanak, akkor nagyon nagy gondot okoz, ha ezeket a robotokat kivétel nélkül fehérekként kezeljük”.

A kutatást vezető Cristoph Bartneck szerint a robotok tervezői a világ minden sarkából érkeznek, így az emberekre emlékeztető robotoknak is ki kell fejezniük ezt a diverzitást.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE