Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Többek között Asterix és Tintin képregényeket is megsemmisítettek kanadai iskolákban, az akció állítólag még az amúgy liberális extrémista Trudeau miniszterelnöknek is sok volt.

Botrány tört ki Kanadában, miután kiderült, hogy 2019 folyamán könyveket égettek el egy Ontario állambeli francia iskolai körzetben.

A „tisztítótűz” ceremóniát a délnyugat-ontariói francia nyelvű katolikus iskolákat felügyelő tanács rendelte el. Vagy harminc könyvet égettek el „oktatási célból”, és a hamut egy faültetés során használták fel – írja a National Post nyomán a Mandiner.

A Radio Canada tudósítása szerint egy ez alkalomból készült videón az hangzik el: „Eltemetjük a rasszizmus, a diszkrimináció és a sztereotípiák hamvait, abban a reményben, hogy egy befogadó országban fogunk felnőni, ahol mindenki bőségben és biztonságban élhet”.

Összesen több mint 4700 könyvet távolítottak el több mint harminc iskolából a körzetben, ezeket azóta elpusztították vagy újrahasznosították.

Az iskolatanács szóvivője, Lyne Cossette a National Postnak elmondta: a tanács egy bizottságot szervezett, amely meghallgatta a bennszülött (indián) vének tanácsait is, a koncepció kialakításától kezdve a könyvek értékelésén át a faültetésig.

„Szimbolikusan néhány könyvet trágyaként használtak fel” – tette hozza Cossette, aki azóta sajnálja, hogy „a közösség néhány tagjának sértő volt a ceremónia”.

A megsemmisített könyvek között volt Tintin és Asterix képregény is, ahogy Jacques Cartier, Kanada egyik francia felfedezőjének életrajza is.

Az ügyben megszólalt Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is, aki politikailag rendkívül „korrekten” elmondta, szerinte a nem-bennszülött emberek ne mondják meg a bennszülötteknek, hogyan cselekedjenek; ugyanakkor „személy szerint soha nem értenék egyet könyvek égetésével” – tette hozzá, következménye a dolognak mindenesetre nem sok lett.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE