Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A kommunista párt polgármesterjelöltje elsőre el sem hitte, hogy ők kapták a legtöbb szavazatot.

Vasárnap önkormányzati választásokat tartottak Grazban és nagy megdöbbenésre az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) helyi szervezete az első helyen végzett (28,9 százalékkal) megelőzve a 25,7 százalékos Osztrák Néppártot (ÖVP) és az is elképzelhető, hogy a párt jelöltje, Elke Kahr lesz a polgármester – derült ki a Die Presse cikkéből.

Kahr elsőre el sem hitte, hogy nyertek, hibára gyanakodott. A Die Presse szerint azt még nem tudni, ő lesz-e a polgármester, korábban utalt rá, hogy nem tart kizártnak egy koalíciót a szociáldemokratákkal és a zöldekkel.

Siegfried Nagl (ÖVP), aki 2003 óta volt Graz polgármestere elismerte a vereséget, és – még a hivatalos végeredmény bejelentése előtt – azonnali hatállyal lemondott hivataláról. Az ÖVP egyébként 12 százalékot esett vissza a korábbi eredményéhez képest, a Zöldek 17,3, a jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt 10,9, a szociáldemokraták 9,6, míg a liberális NEOS 5,3 százalékot ért el.

Az AP hírügynökség ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy Elke Kahr, a kommunisták polgármester-jelöltje eddig nem jelentette be hivatalosan, hogy igényt tart a városvezető pozícióra.

Az ORF.at beszámolója szerint a KPÖ a legutóbbi, 2017-es választáson 26 ezer szavazatot kapott, amivel már akkor második helyen futott be, most pedig 34 ezret, úgy, hogy gyakorlatilag az összes riválisától elszipkázott szavazatot, nemcsak a szocialistáktól és a zöldektől, de a jobboldali Néppárttól (ÖVP) és a szélsőjobb Szabadságpárttól (FPÖ) is.

Az osztrák belpolitikát ismerők szerint helyi jelenségről van szó, a grazi kommunisták kiemelkedő szereplése nem jelenti azt, hogy a párt népszerűsége országosan is rohamos emelkedésnek indul.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE