Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Vizsgálat indult a német hadsereg egyik zászlóaljának „szélsőjobboldali” csoportja ellen – közölte a német védelmi minisztérium.

„A szélsőséges katonák magukat farkasfalkának nevezték el, és azt a Berlinhez közeli titkos búvóhelyet használták főhadiszállásuknak, ahol Adolf Hitler a második világháború utolsó napjait töltötte” a hivatalos hírek szerint, ami azért különös, mert annak a helynek a területéln több évtizede egy lakótelep áll.

A csoportot a vizsgálat idejére felfüggesztették. A szóban forgó őrzászlóalj főleg protokolláris feladatokat lát el, többek között fogadja a külföldi államfőket, illetve felvonulásokon vesz részt. A hadsereg ezen különleges egységéhez körülbelül ezer katona tartozik.

A hazafias eszméket valló csoport létezéséről először a zászlóalj más tagjai nyilatkoztak a Der Spiegel német hetilapnak, röviddel azelőtt, hogy a védelmi minisztérium kommentálta volna az esetet. A beszámolók arról is tanúskodnak, hogy a csoport vezetője „rasszista alapon bántalmazott” külföldi származású katonákat.

„A vádak szégyent hoznak ránk, az ügyet a lehető legnagyobb szigorral fogjuk kivizsgálni” – jelentette ki a minisztérium szóvivője, Arne Collatz. Hozzátette: egyetlen hasonló esetre sem kerülhet sor, a „szélsőséges bűncselekményekkel szemben zéró toleranciát alkalmaznak”.

Német tisztségviselők egy ideje már hangoztatják, hogy a szélsőjobboldali nézetek felszámolására törekednek a hadseregen belül, mivel az elmúlt években jelentősen megemelkedett a hasonló esetek száma.

2020-ban a katonai nemzetbiztonsági szolgálat (MAD) 477 esetben indított eljárást „szélsőjobboldali kilengés” gyanúja miatt. Ez 31 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 363-hoz képest és 75 százalékos növekedés a 2018-ban regisztrált 270-hez viszonyítva.

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter tavaly feloszlatott egy katonai elitalakulatot is, amely a „szélsőséges nézetek melegágyának” bizonyult. Az érintett alakulat a német hadsereg különleges bevetési egysége, a Kommando Spezialkräfte, azaz a KSK egyik részlege volt.

A KSK azután került a vizsgálódások kereszttüzébe, hogy 2017-ben nyilvánosságra került: az elitalakulat egyik tagja, Franco Albrecht magát menedékkérőnek kiadva tervezett olyan merényleteket, amelyeket radikális iszlamista terrortámadásként akart beállítani azzal a céllal, hogy a Németországban élő migránsinvázióra hívja fel a figyelmet. Az egység patrióta megnyilvánulásaival szemben azonban még ezt követően sem léptek fel komolyabban, 2020 májusában viszont a rendőrség egy bejelentést követően felásta az egyik KSK-s katona kertjét, és két kilogramm robbanóanyagra, több ezer lőszerre és pisztolyokra bukkant. A házkutatás során pedig bebizonyosodott a katona szélsőjobboldali kötődése is, így ezután letartóztatták.

A védelmi miniszter eleinte az egész KSK-ra nézve kilátásba helyezte a felszámolást, végül azonban az egység megmaradt alakulatainak azonnali átszervezéséről döntött.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE