Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

A fenti állítással egyetértett a 16 ezer válaszadó egyötöde, Európa 16 országából. Ugyanennyien értettek egyet azzal a mondattal, hogy „a zsidók a holokausztot saját céljaikra használják ki”.

Az EU 16 országára kiterjedő, „Antisemitic Prejudices in Europe” elnevezésű felmérés fontosabb eredményeit Köves Slomó ismertette azon a brüsszeli konferencián, amit a zsidó Tett és Védelem Liga, az European Jewish Association és a francia vallási ernyőszervezet, a Consistoire rendezett, írta meg a Szombat című zsidó lap.

A bemutatón számos magas rangú zsidó szupremácista volt jelen, pl. Binyomin Jacobs hollandiai főrabbi, vagy Rashela Mizrahi, észak-macedóniai parlamenti képviselő.

A közvélemény-kutatás kiterjedt többek között Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és Lengyelország polgáraira. Minden részvevő országban ezer felnőttnek tettek föl a zsidókra és Izraelre vonatkozó 45 kérdést, személyes interjú formájában.

Köves, aki az európai Tett és Védelem Liga elnöke, többek között az alábbiakról tájékoztatta a hallgatókat:

A válaszadók egynegyede értett egyet azzal, hogy „Izrael politikáját látva megértem, hogy egyes emberek miért gyűlölik a zsidókat”.

Több mint egynegyedük véleménye szerint „Izrael jogos önvédelmet folytat ellenségeivel szemben”. Egynegyedük azonban nem értett egyet ezzel az állítással, 46 százalékuk pedig nem nyilvánított véleményt.

Több mint harmaduk egyetértett azzal, hogy „a második világháborúban a mi népünk szenvedett annyit, mint a zsidók”.

A holokauszt tagadása és a hagyományos antiszemita vélemények inkább a kelet-európai válaszadókra voltak jellemzők, míg az Izrael-ellenes kijelentésekkel inkább a nyugat-európaiak értettek egyet.

A felmérés részeként megkérdezték a vizsgálatban résztvevőktől, hogy egyetértenek-e az alábbi véleménnyel: „Az lenne a legjobb, ha a zsidók elhagynák az országot”. Olyan országokban, mint Lengyelország, Görögország, vagy Magyarország, ahol alacsony a zsidók elleni erőszakos cselekmények száma, a válaszadók 24, 23, illetve 21 százaléka válaszolt igennel.

Németországban viszont, ahol rekordszámú, 2351 atrocitást regisztráltak 2020-ban, csupán 7 százalék helyeselt, miközben az elutasító válaszok aránya 62 százalék volt. Hasonló volt a franciaországi kép, ahol 687 antiszemita incidenst jelentettek 2019-ben, és az Egyesült Királyságban, ahol 1668 erőszakos eseményt regisztráltak a múlt évben.

A felmérés az „antiszemita érzelmek alacsony szintjéről” tanúskodik Hollandiában, Svédországban és Olaszországban is.

Végezetül egy sommás vélemény, hogy az osztrák, magyar és lengyel válaszadók harmada szerint „a zsidók sosem fognak teljesen integrálódni a többségi társadalomba”.