Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A The Black Bitch a város legendás nőstény kutyájáról kapta a nevét a 17. században, még a városi címerben is szerepel.

A skóciai Linlithgow a 17. század közepe óta áll egy kocsma, ami a The Black Bitch, azaz A Fekete Szuka nevet viseli. Nevét a település legendás nősény agárjáról kapta, ami egyebek mellett szerepel a város címerében is, valamint egy emlékmű is tiszteleg előtte a város szívében. A legenda szerint a kutya a közeli Linlithgow-tó egyik szigetén megmentette a gazdája életét, mikor azt éhhalálra ítélték. Hogy pontosan miként zajlott az életmentés, nem derül ki, de az biztos, hogy a fekete kutyát a mai napig hatalmas becsben tartják a városban.

A Ladbible most viszont arról ír, hogy a The Black Bitch üzemeltetői mégis úgy döntöttek, hogy politikailag korrekt öncenzúrát alkalmazva átkeresztelik a kocsmát, hogy elejét vegyék annak, hogy bárki bármilyen rasszista utalást lásson bele a hely nevébe.

A kocsma új neve így The Black Dog lesz, azaz A Fekete Kutya, így a tulajdonosok szerint máris nem olyan pejoratív az elnevezés, a jó érzésű helyiek mégsem nézik jó szemmel a változtatásokat.

Ahogy a Ladbible szerzője is megjegyzi, ha valaki ma nyitna kocsmát The Black Bitch névvel, az joggal háborítana fel embereket, ám tekintve, hogy a linlithgowi helynek milyen története és hagyományai vannak, némiképp érthetővé válnak a város lakóinak kifogásai. Már egy petíció is indult, amivel az aláírók meg akarják akadályozni a névváltoztatást, 2700-an alá is írták, de a jelek szerint nem érnek vele célt.

„Nem értik a mögöttes szálakat és nyilvánvalóan nem ismerik a hely történelmét” – nyilatkozta a sajtónak egy idős helyi férfi, aki saját elmondása szerint mindig is „büszke fekete szukának” tartotta magát, és ez most már örökre így is marad.

Őt is igyekezett cáfolni a hely tulajdonosa, Nick Mackenzie. Ő azt mondta, tisztában van azzal, mit jelent a hely a városnak, de úgy érzi, lépniük kellett.

Jól ismerjük a kocsma történetét és a név eredetét, éppen ezért választottunk egy olyan új nevet, ami továbbviszi majd a kocsma örökségét. „Nagyon sokat töprengtünk a dolgon, de úgy éreztük, meg kell hoznunk ezt a döntést, amit tökéletesen helyesnek gondolunk”. Hozzá csatlakozott Abel Aboh, a fehér meghasonlulást és öngyűlöletet hirdető „West Lothian Community Race Forum” nevű antirasszista gittegylet elnöke is, aki szerint át kellett gondolniuk, hogy mi zajlik ma a világban, és fel kellett tenniük maguknak a kérdést, hogy a kocsma neve tükrözi-e bármennyire is az „elfogadást”.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE