Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A helsinki zsidó hitközség az egyetlen vallási szervezet Finnországban, amelynek saját biztonsági szervezete van.

A Kirkko ja Kaupunki című keresztény lap beszámolója szerint a hitközség biztonsági költségvetése az elmúlt években elérte az évi 450 ezer eurót.

„Nem szükségtelen kiadásról van szó: a zsidógyűlölet a Covid-járvány idején Finnországban is egyre nagyobb méreteket öltött, különösen az interneten” – írja az Yle c. finn lap. Novemberben az EU Alapjogi Ügynöksége egy jelentésében ráadásul azt írta, hogy a legtöbb incidenst be sem jelentették.

A hetvenes és nyolcvanas években a helsinki zsidók szinte semmit sem költöttek biztonságra – írja a finn lap. 2017-re a biztonsági költségvetés már 200 ezer euróra emelkedett, 2021-ben pedig 450 ezerre. Az összeg legnagyobb részét az állam állja, a többi adományokból áll össze. Finnországban körülbelül 2000 zsidó él, közülük mintegy ezren a helsinki hitközséghez tartoznak.

A hitközség nem árult el részleteket a biztonsági intézkedéseikről: „A biztonságra költött pénz teszi lehetővé számunkra, hogy megszervezzük a tevékenységünket” – mondta a lapnak Yaron Nadbornik, a zsidó hitközség elnöke. „Enélkül az emberek nem mernének részt venni a rendezvényeinken.”

Nadbornik szerint rendszeresen kapnak fenyegetéseket e-mailben, de „gyűlölködő” graffitik, matricák és kisebb vandalizmus is előfordul minden hónapban.

„Már tompultan viszonyulunk ehhez a helyzethez. Ha zsidó akarsz lenni Európában, akkor el kell fogadnod, hogy nem mindenkinek fog tetszeni” – mondta Nadbornik.

A helsinki rendőrség szerint a zsinagógát megrongálók gyakran a városon kívülről érkeznek, a pandémia kezdetén sokan közülük nem tartózkodtak annyit a fővárosban.

A finn Egyházkutató Intézet szerint az antiszemitizmus Finnországban a nemzetiszocialista csoportokban és más szélsőjobboldali szervezetekben a legerősebb, de jelen van a muszlim csoportok és a szélsőbaloldal köreiben is, kapcsolódva „a palesztinai eseményekhez”, ezen az intézet nyilván az izraeli-palesztin konfliktust érti.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE