Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Újabb több száz éves hagyományról mondtak le az angolok az új idők új szavainak engedve.

Az angol népi kultúrában előkelő helyet elfoglaló Morris táncosok a jövőben fekete helyett sötét zöldre mázolják az arcukat. A zöld ellen – egyelőre – senki sem emelt kifogást.

A több száz éves múltra visszatekintő angol Morris táncosok egy csoportja némi huzavona után, de lemondott az 500 éve létező feketére festett arc hagyományáról, mert az állítólag a „rasszizmust” szimbolizálja. A táncokat – egyesek szerint a Spanyolországban élő mórokról után nevezték őket Morrisnak – az 1400-as évek óta feketére festett arcú férfiak adják elő, akik díszes jelmezekbe öltöznek, hogy elijesszék a tél gonosz szellemeit.

A napokban a Silurian Border Morrismen együttes a Black Live Matters aktivisták kegyeit keresve a „blackface”, azaz a fekete arcfestés eltörlésére szavazott. A karácsonyi turnéjuk alkalmával már sötét zöldre pingált képpel léptek fel herefordshire-i Ledburyben:

„Bolondság lenne azt hinni, hogy mindenki elégedett a döntéssel. Vannak, akik úgy érzik, hogy ez csak egy kompromisszum, de a fő cél az, hogy táncoljunk és tovább vigyük a hagyományt, amely csak a Silurianra jellemző, ami sokkal fontosabb, mint az, hogy mit viselünk vagy hogyan díszítjük magunkat.”

A feltételezések szerint a fekete kormot az angol néptáncosok régen álcázásként viselték, hogy koldulhassanak anélkül, hogy összeütközésbe kerülnének a törvénnyel. A 71 éves Chris Mulvey Morris – 1978 óta a tánccsoport tagja – szerint a többség szívesen használta volna továbbra is a fekete festéket, de úgy érezte, „itt az ideje” a változtatásnak.

„Én is feketére festve táncoltam volna, de nem bánom, hogy sötétzöldre váltottunk” – nyilatkozta a MailOnline-nak Mr. Mulvey.

„Gyakran megkérdezik, miért festjük az arcunkat feketére, de soha senki nem vádolt minket még rasszizmussal” – jelentette ki Ian Craigan, a Silurian együttes vezetője.

Az előadást megtekintő lakók vegyes véleménnyel voltak a hagyomány megváltoztatásáról. A Ledburybe való liberális Terri Fowler szerint „manapság nem lehet csak úgy fekete arccal járni, mint régen” és miért kellene a Morris táncosait mentesíteni ez alól. Egy másik polgár azonban nem ért egyet a több száz éves hagyomány magváltoztatásával. Szerinte fennáll a veszély, hogy elveszítik nemzeti identitásukat néhány szélsőséges BLM aktivista miatt.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE