Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

New York állam északi részén egy iskolai körzet kivette a „Jingle Bells” című klasszikus téli dalt az iskola zenei tantervéből, a dal első, 1857-es nyilvános bemutatására hivatkozva, ahol fehér színészek fekete arccal léptek fel.

December 23-án a Rochester Beacon először számolt be arról, hogy a Brighton Central School District kiiktatta James L. Pierpont dalát a Council Rock Általános Iskola tantervéből.

A körzet tisztviselői – köztük Matt Tappon, az iskola igazgatója – azt mondták, hogy a dal eltávolítására vonatkozó döntés részben Kyna Hamill, a Bostoni Egyetem alaptanterv-igazgatója 2017-es cikkén alapult.

Találtak dokumentumokat, amelyek azt mutatják, hogy a dal első nyilvános előadása 1857-ben történhetett egy bostoni Menstrel Show-n. A Menstrel Show (vagy Minstrelsy) a szórakozás akkoriban népszerű formája volt, amelyben fehér színészek fekete arccal léptek fel – írja a Rochester Beacon.

A Beacon megkereste Kyna Hamillt, aki azt mondta, „megdöbbentette” a kerület döntése.

„Valójában nagyon meg vagyok döbbenve, hogy az iskola eltávolítja a dalt a repertoárból. Semmiképpen sem javasoltam, hogy ne énekeljék a gyerekek” – magyarázta Hamill.

A riporter megosztotta Hamill kijelentéseit az általános iskolával, amely válaszra késztette Allison Rioux-t, a kerület tanterv- és oktatási segédfelügyelőjét:

„Egyesek azt sugallják, hogy a Jingle Bells című dal eredetéhez kapcsolódik, hogy a rabszolgák nyakörvei harangokkal jelezték, hogyha menekülnek. Bár nem foglalunk állást abban, hogy ez igaz-e vagy sem, úgy döntöttünk, hogy nem tanítjuk meg közvetlenül a dalt minden diáknak” – mondta.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE