Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az amerikai CBS tévécsatorna néhány nappal ezelőtt elsőként ismertette egy kutatócsoport hat évig tartó munkájának eredményét, miszerint Anne Frank és családja búvóhelyét egy amszterdami zsidó jegyző, a Judenrat tagja árulta el a németeknek.

A hollandiai zsidók, élükön Binyomin Jacobs főrabbival élesen bírálják a zsidó beáruló nevének közzétételét, mert szerintük jelenleg Hollandiában, sőt egész Európában dúl az antiszemitizmus, s ezzel a közléssel csak fegyvert adtak az antiszemiták kezébe – írja a Jedi’ot Áháronot című újság.

Egy húsz fős kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy Anne Frankot és családját egy zsidó személy, pontosabban Arnold van den Bergh amszterdami jegyző, a németek által létrehozott Judenrat tagja adta föl a németeknek, azaz árulta el a búvóhelyüket. A CBS tévécsatorna Minutes 60 című oknyomozó műsorában megjelent hír felháborította a hollandiai zsidó közösséget, élükön a főrabbival, mert szerintük a kutatási eredmény közlésének messzemenő következményei lehetnek a hollandiai, sőt az egész európai zsidóság biztonságára nézve. A hollandiai zsidók az Anne Frank feladójának kilétére vonatkozó kutatás eredményének közlését felelőtlenségnek és nagyon rosszul időzítettnek tartják.

Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija a Jedi’ot Áháronot című izraeli lapnak adott interjúban meg is indokolja, hogy miért tartják rosszul időzítettnek a közlést: „Ma Európában, beleértve Hollandiát is, nagyon-nagyon erős az antiszemitizmus. Ez persze mindig is így volt, csakhogy manapság a zsidóellenesség már megengedett. Az antiszemitizmus mára normális jelenséggé vált. Az állítással, miszerint Anne Frankot zsidó adta föl a náciknak, csak fegyvert adtak az antiszemiták kezébe.”

A hollandiai főrabbi ezután a hollandokról is kiállítja a bizonyítvány: „Nem a náci rendőrség gyűjtötte be a zsidókat az otthonaikból, hanem a holland rendőrség. Akik úgy gondolják, hogy Hollandia jól bánt a zsidóival a holokauszt idején, azoknak elmondom: a családom 80 százalékát, amint Hollandia zsidóságáét is, a holland rendőrség és a holland kormány együttműködésével ölték meg a németek. Ez az antiszemitizmus manapság is létezik.”

Az Anne Frankról szóló, s a budapesti Operett Színházban is színre vitt opera, regények, játékfilm, táncjáték, tanulmányok és a naplója után ezekben a napokban kerül a könyvespolcok kirakatába Rosemary Sullivan kanadai író – a Sztálin lánya című könyv írója – Anne Frank elárulása című könyve. Az angolul, németül, finnül és magyarul szinte egy időben megjelenő könyv cselekménye már a fentebb említett kutatócsoportnak a hollandiai zsidóság körében élesen bírált következtetésére épül.

Nyugodjanak meg, a magyar változat megjelenése után a magyarországi közszolgálati rádiókban, tévékben még sokáig és sokat hallunk majd Rosemary Sullivan könyvéről.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE