Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Míg számos multinacionális nagyvállalat nagy nyilvánosság előtt, látványosan jelentette be, hogy felfüggeszti oroszországi tevékenységét, azok a cégek, amelyek tovább folytatják működésüket, diszkréten teszik ezt, számolt be róla a francia rádió, a France Inter.

Az egyik ilyen közismert cég a svájci Nestlé. A vállalat a múlt héten ugyan bejelentette, hogy felfüggeszti egyes termékek árusítását Oroszországban, az élelmiszergyártó továbbra is teljes kapacitással működteti [a más piacokat is élelmiszerrel ellátó] hét oroszországi gyárát.

A Nestlé hétezer alkalmazottnak ad munkát oroszországban, azonban árbevételének mindössze két százalékát termeli ki a helyi piacon.

Ukrajna miniszterelnöke mindazonáltal a Twitteren ítélte el a svájci óriás álláspontját, és azzal vádolta a vállalatot, hogy az „hozzájárul a védtelen ukrán gyerekek és anyák legyilkolásához”. A Nestlé ellen közösségi bojkott is indult, a vállalat logójában pedig már feltűnt egy nagy N (mint „náci”) betűt viselő madár, és a cég szlogenjét a vállalat bírálói a Good Food Good Life (Jó Étel, Jó Élet) mottóról a Good Rubl, Good Reich (Jó Rubel, Jó Gazdagság) változatra módosították.

Az Oroszországban aktív ötszáz francia vállalat közül csak a luxuscikkek szektorában kereskedő Hermès, Kering és az LVMH hagyta el a piacot.

Volodimir Zelenszkij a hétvégén felszólította az összes nyugati vállalatot – külön kiemelve a francia Auchant –, hogy haladéktalanul hagyják el Oroszországot, és „számolják fel a profitéhségüket”, amely az ukrán elnök szerint elfogadhatatlan az Ukrajna ellen elkövetett „háborús bűnök” láttán.

Az Auchan 231 hipermarkettel rendelkezik Oroszország területén, amelyek az óriásvállalat árbevételének 10 százalékát realizálják.

Azok a francia vállalatok, amelyek tevékenysége nem esik a nemzetközi szankciók alá, azonban nem kötelesek felfüggeszteni oroszországi tevékenységüket, számolt be róla a France Inter.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE