Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

Egy Antwerpen közelében lévő autószervíz tulajdonosa kijelentette, hogy üzlete nem fogad többé zsidó ügyfeleket javításra vagy karbantartásra.

A vállalkozó Izraelnek az ukrajnai háborúban tanúsított álláspontjára hivatkozott. Nem ez az első eset, hogy Belgiumban zsidókat ér gazdasági diszkrimináció az izraeli politikára hivatkozva.

A belgiumi flamand nyelvű közösséget képviselő Zsidó Szervezetek Fóruma feljelentést tett az autószervíz tulajdonosa, Ludo Eyckmans ellen. Belgiumban elvileg tilos a „vallás, faj vagy szexuális orientáció miatti megkülönböztetés”, beleértve a szolgáltatások megtagadását is. A vállalkozó azért utasítja el a zsidó ügyfeleket, mert véleménye szerint Izrael nem ismeri el az orosz „háborús bűncselekményeket” Ukrajnában.

Belgiumban korábban is bojkottálták a nemkívánatos zsidó ügyfeleket politikai okokra hivatkozva, tehát simán lehet, hogy ez a mostani sem az oroszellenes hangulatnak, hanem inkább csak általában a zsidóktól való elhatárolódásnak szól. 2014-ben egy kávéház tulajdonosa például azt írta ki, hogy nem szolgál ki zsidókat az izraeli hadsereg terrorellenes gázai akciója miatt. Ugyanabban az évben egy belga orvos is megtagadta egy bordatörött zsidó nő ellátását. Azt mondta neki, hogy „menjen Gázába, ha fáj valamije”.

Az elmúlt években bejárták a világsajtót a belgiumi farsangi karneválokon készült felvételek is, amelyek klasszikus antiszemita hagyományok – többek között pénzeszsákokon ülő patkányként és rovarokként – ábrázolták a zsidókat.