Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

A német alkotmányvédelmi hivatal most közzétett jelentésében arról számolt be, hogy a holokauszt tagadása, valamint Izrael szidalmazása a német társadalom egyre szélesebb rétegeit jellemzi.

Jelentős mértékben terjedtek a különböző antiszemita nézetek a koronavírus-járvány idején. Az antiszemitizmus németországi helyzetét rendszeresen vizsgáló hivatal elnöke, Thomas Haldenwang a jelentést ismertetve azt mondta, hogy „a járvány idején a különböző antiszemita tendenciák jelentős mértékben felerősödtek az országban”.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a különböző antiszemita elméletek már nem csupán a társadalom politizáló rétegei körében terjednek, hanem egyre mélyebbre hatolnak.

Ijesztőnek nevezte, hogy az antiszemita narratívára a német társadalom középrétegei is fogékonyak.

Haldenwang utalt arra is, hogy az antiszemitizmus immár egyfajta összekötő kapoccsá vált a társadalmi viták és a politikailag nem kóser ideológiák között. Ezt lehetett tapasztalni a járvány terjedésének megfékezésére hozott intézkedések elleni tüntetések során, valamint a közel-keleti konfliktussal kapcsolatos nagygyűléseken is. Elszigeteltebben, de tapasztalható ez az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kapcsán is.

A járvány idején az antiszemitizmus új formái terjedtek el. Ezzel összefüggésben a hivatal elnöke „kódolt antiszemitizmusról” beszélt. Ennek az a lényege szerinte, hogy a járványt „összeesküvés-ideológiai érvelésbe” ágyazzák be. Eszerint arról van szó, hogy a világot ellenőrizni kívánó hatalom a járványt eszközként használja fel arra, hogy megvalósítsa egy új világrend kialakítását célzó tervét.

Beszámolt arról is, hogy az oltási kampány kezdetekor 2020 végén felerősödött az antiszemita színezetű népharag. Az ellenzők például megállították, hogy a zsidók az oltások eszközével is igyekeznek megvalósítani az emberiség feletti hatalom megszerzését célzó terveiket. Ugyanakkor egyre nyíltabbá vált az Izraelhez kötött antiszemitizmus a társadalom legkülönbözőbb rétegeiben. Ezzel párhuzamosan felerősödtek a holokausztra utaló, Németországban erőteljesen jelen lévő, az úgynevezett „emlékezés kultúrája” elleni támadások.

A jelentés megállapította, hogy az „antiszemitizmus továbbra is a szélsőjobboldal egyik legfőbb eszköze, számára egyfajta ideológiai sarokkőnek számít”.

Az alkotmányvédelmi hivatal szerint Németországban különböző hazafias csoportok terjesztik leginkább antiszemita nézeteket. Mint ahogy az iszlamisták által terjesztett antiszemita gondolatvilág ugyancsak nagy kihívást jelent a cionista megszálló erők számára Németországban.

Ennek kapcsán utalt arra, hogy 2021 májusában a közel-keleti konfliktus németországi eszkalációja idején növekedett az antiszemita esetek száma az országban. Azaz a konfliktus a németországi muszlim lakosság körében erőszakos cselekményekhez vezethet.

A hivatal elnöke elmondta azt is, hogy a rendőrségi statisztikában feltüntetett „antiszemita bűncselekmények” száma folyamatosan növekszik. Meggyőződésének adott hangot ugyanakkor, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa. Valójában ugyanis rendkívül sok az olyan eset, amely különböző okokból nem jut el a hatósági vizsgálatig.

2020-ban a rendőrség egész Németországban 2351 „antiszemita bűncselekményt” regisztrált, 15 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.