Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

Beperelte a berlini tömegközlekedési vállalatot egy amerikai néger énekes, mert állítása szerint rasszista támadás érte a cég jegyellenőrei részéről, ám van egy csavar a történetben, ugyanis nem fehéreket vádol rasszizmussal a néger.

Az egyébként német-amerikai kettős állampolgár Jeremy Osborne állítása szerint az adott napon este hét körül utazott a metrón, amikor civil ruhás jegyellenőrök jelentek meg és szokás szerint mindenkit jegye, bérlete felmutatására kértek. Ahogy ez lenni szokott, az események későbbi leírása innentől gyökeresen eltér az operaénekes és az érintett négy jegyellenőr olvasatában.

Ami biztos: a rendőrségi jegyzőkönyv és az orvosi látlelet szerint a fiatal néger egyik felkarcsontja több helyen megrepedt. Osborne szerint az ellenőrök egyszerűen elvették a bérletét, majd a következő megállónál leszállították, egy korláthoz lökték (ekkor szerezte az ellátandó sérüléseit), szidalmazták és közben egyikük azt mondta neki, hogy „a Black Lives Matter csak egy ürügy nektek” – ám akik ezt a fejéhez vágták, azok berlini törökök voltak.

A négy megvádolt ellenőr közül hárman török származásúak voltak. Ők azt állítják, Jeremy Osborne „provokatívan lassan” vette elő a bérletét bemutatni, majd ő kezdte szidalmazni és „külföldinek” (auslander) nevezni őket. Az viszont a Guardian cikkéből nem derül ki, ők mivel magyarázták az operaénekes sérüléseit.

Osborne maga azt nyilatkozta a Guardian vasárnapi testvérlapjának, az Observernek, hogy bár élt már eddig Baltimore-ban, New York-ban, Nizzában és Bécsben is, „még soha ennyire nem érezte veszélyben magát a tömegközlekedésen, mint Berlinben”.

„Mintha az ellenőrök úgy éreznék, bármikor zaklathatnak, amikor csak tetszik nekik” – mondta. Mint a Guardian megjegyzi, az eset egyáltalán nem példa nélküli.

A 170 berlini jegyellenőrnek mindössze a negyede áll a BVG alkalmazásában, a többieket alvállalkozók foglalkoztatják, és velük rendszeresek a problémák.

Egy Abbéy Odunlami nevű nigériai-amerikait 2020 decemberében úgy megverték a török származású ellenőrök, hogy több bordája eltört, egy törött darab pedig a tüdejébe fúródott.

Az orvosok szerint néhány milliméteren múlt csak, hogy a néger életben maradt. Juju Kim jógatanárnak az egyik ujja tört el, amikor egy ellenőr hátrarántotta a karját. Az ellenőr szerint túl későn érvényesítette a jegyét.

Mint a Guardian megjegyzi, ezek az esetek azt mutatják, hogy a berlini tömegközlekedés valós állapotai messze vannak attól az idilltől, amit a cég maga próbál sugallni a népszerűnek számító német-török rapper, Kazim Akboga 2015-ös klipjében.

Az utasok részéről már egy online petíció is indult a témában, ide 2021 februárjától legkevesebb hatvan hasonló incidenst jelentettek be. Arról a BVG maga számol be rendszeresen, hogy egyre több támadás éri az utasok részéről is a jegyvizsgálókat.

A cég szerint az elmúlt két évben 118 olyan támadás érte jegyellenőreiket, ami büntetőeljárást vont maga után, a kisebb súlyú esetek, beszólások, lökdösődés száma ennek a többszöröse.

Jeremy Osborne esetében mindenesetre a reputációjára sokat adó BVG a jelek szerint nem szívbajosodik. A cég jogi képviselője a per során azt közölte az operaénekes ügyvédjével, hogy mivel alvállalkozóról van szó, nekik semmi közük a történtekhez.

Mindenesetre jól jellemzi a berlini állapotokat, hogy az egykor szebb napokat látott városban már a rasszista támadásokat sem fehérek követik el.