Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

Erődemonstrációra és „náciellenes” narratívája erősítésére használhatja Oroszország az Azovsztalnál elfogott ukrán katonákat, írja a Guardian.

A szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője, Gyenyisz Pusilin korábban jelezte, hogy nemzetközi bíróság elé állítanák a mariupoli acélgyár védőit, akik május közepén kapituláltak. Az 1943-as harkovi pert idézte mintaként, amikor a szovjetek három németet és egy ukránt ítéltek kötél általi halálra. Az akasztás képei bejárták a világsajtót, a Life magazinban is megjelentek.

A 2014-ben annektált Krím vezetője szerint egy hasonló per „megleckéztetné azokat, akik elfelejtették Nürnberg tanulságait”. Ezzel az 1945-46-os nürnbergi perre utalt, amelyben a nemzetiszocialista Nagynémet Birodalom vezetőin álltak vérbosszút a győztesek.

Bár egyelőre nem világos, hogy Putyin elnök rászánta-e magát a per megrendezésére, a Guardian szerint az oroszok a „nácitlanító” narratíva alátámasztására használhatnák a témát. Vlagyimir Putyin kezdettől fogva azzal indokolta meg az Ukrajna ellen indított különleges katonai műveletet, hogy Ukrajna „nácik” irányítása alatt áll. Ráadásul a nürnbergi per évtizedek óta meghatározó eleme az orosz hazafias oktatásnak, mint ahol a „szovjet hősök” leszámoltak a „náci ördögökkel”.

Egy látványos bírósági eljárás talán abban is segíthetné Oroszországot, hogy kevesebb szó essen a civil áldozatok miatt indult nemzetközi eljárásokról.