Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Anne Frank volt az egyik legnépszerűbb vitatéma a Twitteren mostanában, mivel a közösségi médiaplatform felhasználói arról vitatkoztak, hogy a zsidó lány a „fehér kiváltságok” kedvezményezettje volt-e.

A „fehér kiváltságok” azok az előnyök, amelyeket a társadalom állítólag a fajilag fehéreknek biztosít. Nem ez az első alkalom, hogy Anne Frankot fehér kiváltságosként mutatják be a színesek.

Egyesek azt az érvet hozták fel, hogy „Anne Frank a náci Németországban fehér kiváltságaiból profitált”.

Nem világos, hogyan kezdődött ez a diskurzus, de úgy tűnik, hogy abból az elképzelésből ered, hogy a zsidóknak a bőrszínüknek köszönhetően előnyük származott abból, hogy a nyilvánosság előtt – ha csak átmenetileg is – észrevétlenek maradhattak a történelem viharos időszakában … míg a négerek történelmileg képtelenek erre.

„Anne Frank fehér kiváltságos volt. Bár fehér privilégiummal rendelkező emberekkel is történhetnek rossz dolgok, de ezt ne áruljátok el a fehéreknek” – írta az egyik Twitter-felhasználó.

„Senki nem állítja, hogy a nácik fehér embereket ne vettek volna célba, de azt igen, hogy a fehér emberek el tudtak bújni a fehérségük mögé, míg a náci USA-ban a feketék nem” – érvelt egy másik.

Ahogy egy zsidó szupremácista felhasználó fogalmazott: „Anne Franknak nem volt fehér kiváltsága… akarod tudni, miért? Mert a zsidó embereket nem számítják bele, amikor a fehér nacionalisták meghatározzák a tökéletes árja fajt. Ha azt hiszed, hogy mégis, mondd ezt a többi ártatlan zsidó ember szemébe, akiket pont azért kényszerítettek koncentrációs táborokba, mert nem voltak elég fehérek.”

„Anne Frankot azért gyilkolták meg, mert nem volt fehér. Hatmillió zsidót azért gyilkoltak meg, mert nem volt fehér” – válaszolta Emily Schrader izraeli-amerikai írónő.

Armendariz-Jackson texasi republikánus kongresszusi képviselőjelölt így dohogott: „Nem hittem el, amikor ma reggel bejelentkeztem a Twitterre, hogy a balosok halálkomolyan arról vitatkoznak, hogy Anne Franknak volt-e fehér kiváltsága vagy sem.”

Az Anne Frank kiváltságairól szóló vita a Twitteren hónapokon át folytatott, egymástól független, kavargó viták sorozata után lángolt fel, mely az egyik Twitter-felhasználó szerint a fehér nőkkel kapcsolatos szexuális sztereotípiákkal kezdődött, majd torkollott a rasszizmus vádjába és a faji identitásról szóló vitákba.

Hen Mazzig izraeli aktivista azt mondta, hogy a Twitteren látta, hogy az emberek Anne Frankot „Beckynek”, „kiváltságosnak” és „szerencsésnek” nevezik, így fakadt ki: „Egy gyermekről beszélünk, akit meggyilkoltak! Mutassanak némi tisztességet és tiszteletet.”

Úgy tűnik, ez is ugyanabban a szellemben történik, mint amit Whoopi Goldberg idén a „The View”-ban mondott, hogy szerinte „holokausztot a fehérek egyik csoportjának egy másik csoportja ellen folytatott harc volt”, és ezt állította szembe az amerikai négerek által átélt állítólagos nyomorúsággal.

A felvett zsidó nevet viselő néger komikust végül felfüggesztették az állásából, és bocsánatkérésre is kényszerült. Ahogy egyesek megjegyezték, az ehhez hasonló beszélgetések szenvedési versengéssé fajulnak.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE