Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A haladárok szerint nem lehet tudni, hogy az adott esetben felkutatott ősi emberek milyen neműként „azonosították volna magukat”.

A régészek és antropológusok többek között a csontok mérete és alakja alapján már régóta meg tudják állapítani, hogy egy adott test férfié vagy nőé.

Szélsőbaloldali aktivisták azonban most azt állítják, hogy ez transzfób, mert a szakértők nem tudják, hogy az ókori emberek milyen neműként azonosították magukat.

„Ismerős lehet az az érv, hogy a régészek, akik egy nap megtalálják a csontjaidat, ugyanazt a nemet fogják hozzárendelni, mint amilyen nemű voltál születésedkor, tehát függetlenül attól, hogy átváltozol-e, nem menekülhetsz a hozzárendelt nemed elől” – panaszolta Emma Palladino, egy kanadai régészhallgató.

Ez sajnos nem csak egy diák őrült dühöngése a Twitteren, hanem egy növekvő mozgalom.

A nemi aktivisták megalakították a Trans Doe Task Force nevű csoportot, hogy „feltárják, hogy a törvényszéki emberazonosítás jelenlegi normái milyen módon ártanak azoknak az embereknek, akik nem illeszkednek egyértelműen a nemi bináris rendszerbe”.

 „Saját adatbázist vezetünk az eltűnt és azonosítatlan személyekről, akikről megállapítottuk, hogy transzneműek vagy gendervariáns identitásúak lehetnek, mivel a legtöbb jelenlegi adatbázis-rendszer nem teszi lehetővé az eltűnt és azonosítatlan személyek összehasonlítását a különböző bináris nemi kategóriák között” – írja a csoport.

Azt is leírták, hogy ezt az olyan kontextuális nyomokkal kívánják megállapítani, mint például a halottak ruházata, amelyből kiderül: kulturálisan a nemükhöz rendelt nemtől eltérő nemhez tartoznak-e.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE