Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A német Lufthansa légitársaság felsővezetői pozíciót hoz létre az „antiszemitizmus és a diszkrimináció elleni küzdelem” érdekében, miután májusban több mint száz zsidó utast kizártak egy járatról, akik egyébként nem voltak hajlandóak betartani az előírásokat.

A német légitársaság azt is megerősítette, hogy átveszi az úgynevezett Antiszemitizmus Nemzetközi Holokauszt-Emlékszövetség (IHRA) definícióját, amelyet a német kormány 2017-ben hagyott jóvá.

A májusi incidens kapcsán a légitársaság által megrendelt vizsgálat megállapította, hogy nem volt semmiféle bizonyíték intézményes antiszemitizmusra, pedig a zsidók azzal házaltak, hogy a Lufthansa egyik alkalmazottját filmre vették, amint azt mondja: „[a] zsidó emberek voltak a rendetlenség, akik a problémákat okozták”.

Május 4-én több mint száz, láthatóan zsidó származású embert tiltottak le egy járatról a légitársaság munkatársai és fegyveres rendőrök, miután egy korábbi, New Yorkból Frankfurtba tartó járaton renitens zsidó utasok megtagadták az arcmaszk viselését.

A csoport egy rabbi emlékére szervezett éves zarándoklatra tartott Budapestre, és az utasok azt állították, hogy a Lufthansa frankfurti repülőtéren dolgozó munkatársai intézkedtek, hogy minden zsidó utast kizárjanak a csatlakozó járatra való felszállásból.

A Jewish Telegraphic Agency (JTA) birtokába jutott, a nagyobb amerikai zsidó szupremácista szervezetek elnökeinek konferenciájához intézett július 22-i levelében Jens Ritter, a Lufthansa vezérigazgatója azt mondta, hogy a légitársaság belső munkacsoportja, amely az incidenst vizsgálta, elismerte, hogy a személyzet néhány tagja „érzéketlen és szakszerűtlen” volt, de a jelentés megállapította: „Az alapos vizsgálat nem tárt fel antiszemita érzelmeket, előítéleteket vagy előre megfontolt magatartást a Lufthansa képviselői részéről”.

Ritter a továbbiakban a pontatlan kommunikáció, a félreértelmezések és a nem szándékos tévedések szerencsétlen láncolatát nevezte meg, és megjegyezte, hogy több ortodox zsidó utas, akik nem tartották be a maszkviselésre vonatkozó előírásokat, feszült helyzetet teremtett.

Az incidens és a zsidó médianyavajgás hatására Ritter ígéretet tett arra, hogy új felsővezetői pozíciót hoz létre „a diszkrimináció és az antiszemitizmus megelőzésére”, új képzési elemet hoz létre a személyzet antiszemitizmus témakörében, és elfogadja az IHRA definícióját.

Ritter azt írta: „A Lufthansa mélységesen sajnálja a beszállás megtagadását és az utasainkra gyakorolt hatását”.

A Lufthansa a májusi incidenst követő közleményében azt írta, hogy „sajnálja a körülményeket, amelyek miatt az érintett utasokat kizárták a járatról”, és elnézést kért „nemcsak a kellemetlenségekért, hanem az okozott sérelemért és a személyes hatásért is”.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE