Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A nacionalista párt helyi szintű sikereire építve akarja biztosítani befolyását a következő kormányban.

A dél-svédországi Sölvesborg városa mutathat ízelítőt abból, hogy milyen lehet az ország a közeljövőben − írta meg a Financial Times.

A legutóbbi, 2018-as választások után a nacionalista Svéd Demokraták vették át a helyi tanács irányítását a mindössze 17 ezer lakosú tengerparti városban.

Az olyan látványos intézkedések bevezetése, mint például a koldulási tilalom és a városi biztonsági őrök alkalmazása révén Sölvesborg, a pártvezető Jimmie Åkesson szülővárosa, a Svéd Demokraták és politikájuk mintavárosaként szolgált − mondta Ann-Cathrine Jungar, a Södertörn Egyetem vezető oktatója.

Németország, Franciaország és Belgium szélsőjobboldali csoportjaihoz hasonlóan a Svéd Demokratákat is régóta kiközösítik országos szinten, mivel nemzetiszocialista gyökerekkel rendelkeznek.

A Svéd Demokraták azonban a vasárnapi országos választások nagy nyertesei lehetnek, mivel a felmérések szerint az ország második legnagyobb pártjává és a jobboldali ellenzék legnagyobb tagjává válhatnak.

Ha a jobboldal győz − a felmérések szerint a szociáldemokraták által vezetett kormányzó balközép blokkal azonos szinten állnak −, akkor a Svéd Demokraták valószínűleg befolyást szereznek, akár támogató pártként a parlamentben, akár esetleg a kormányban.

„Egyszerre lenne földrengésszerű, ugyanakkor egyben természetes fejleménye az elmúlt évtizednek, amikor páriákból sok szempontból normális párttá váltak” − mondta egy volt jobbközép miniszter.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE