Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A zsidók követeléseit kezelő Claims Conference szeptember 15-én jelentette be, hogy 2023-ra több mint 1,2 milliárd dollárt biztosítottak a „holokauszt túlélőinek” nyújtandó kártérítésre a német adófizetők pénzéből.

70 évvel ezelőtt, 1952. szeptember 10-én a luxemburgi városházán korábban nem ismert megállapodásokat kötöttek a második világháborút túlélő zsidók és Izraelnek nyújtandó kártérítésekről.

„Az európai zsidók kiirtása szörnyű törést okozott, nemcsak a világ zsidóságában, hanem az egész emberiségben. Ezek a megállapodások lefektették a kártérítés és jóvátétel alapjait azon túlélők számára, akik mindent elvesztettek, és azóta is a ma még élő mintegy 280.000 holokauszt-túlélő nevében folyó tárgyalások alapjául szolgálnak” – mondta Gideon Taylor, a Claims Conference elnöke.

A rendhagyónak számító megállapodásokat 1950-ben az akkor újonnan megalakult Izrael állam, a Német Szövetségi Köztársaság (mint a Nagynémet Birodalom jogutódja), valamint a Németországgal szembeni zsidó anyagi követeléseket benyújtó konferencia (Claims Conference) tárgyalta meg és fogadta el. A Claims Conference-t 23 nemzetközi zsidó szervezet hozta létre „a világ holokauszt-túlélőinek nevében” folytatandó tárgyalásokra. A megállapodások megteremtették az alapját a zsidók által követelt minden későbbi kártérítésnek.

A Claims Conference jelenlegi főtárgyalója, Stuart Eizenstat nagykövet kijelentette: „A luxemburgi megállapodások megteremtették az alapokat a náci üldöztetés túlélőinek nyújtandó minden későbbi kártalanítás számára. Az emberiség történelmében még soha nem fordult elő, hogy a legyőzött hatalom kártérítést fizessen a civileknek a veszteségekért és szenvedésekért. Ez hatalmas eredmény, amely a német nép elkötelezettségét mutatja, hogy elismerje az egykori náci társadalom gonosztetteit”.

„Nem tudnánk elvégezni azt a munkát, amit ma végzünk – minden holokauszt-túlélőnek megadni a lehetőséget, hogy abban a méltóságban élhesse az életét, amelyet fiatalkorában elvettek tőle –, ha elődeink nem állnak a helyzet magaslatán abban a történelmi pillanatban” – jelentette ki Greg Schneider, a Claims Conference ügyvezető alelnöke.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE