Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Hatalmas botrányt kavart az elmúlt napokban, hogy a Kanye West nevű amerikai néger rapper egy „White Lives Matter” (a fehér életek számítanak) feliratú pólóban jelent meg a Párizsi Divathéten.

Az Adidas közölte, hogy felülvizsgálja a Kanye Westtel kötött Yeezy-partnerségét, miután a popsztár a párizsi divathéten bemutatta a „White Lives Matter” (a fehér életek számítanak) pólótervét – számolt be a brit BBC.

Erre válaszolva a rapper és divattervező azt írta az Instagram profilján, hogy a cég ellopta a terveit. A BBC szerint azonban a rapper bejegyzését azóta törölték.

A BBC megkeresésére az Adidas közölte, hogy azután döntöttek a partnerség felülvizsgálatáról, hogy „ismételt erőfeszítéseket tettek a helyzet privát megoldására”. A portál felidézte, hogy az Adidas és Kanye West csaknem tízéves együttműködést tudhatnak maguk mögött, azonban egy ideje feszült a viszonyuk. Partnerségük középpontjában egy rendkívül népszerű tornacipő áll, a Yeezy, amely több száz dollárba kerül, és a legújabb modelljei gyakran percek alatt elfogynak.


A Vouge is kritizálta Westet

A BBC kiemelte, hogy a Vouge globális divatszakmai főszerkesztője, Gabriella Karefa-Johnson is kritizálta rappert a felirat miatt. Karefa-Johnson „nagyon felelőtlennek” nevezte a rapper lépését, mire válaszul West az Instagram-oldalán Karefa-Johnsonról tett közzé fotókat és a megjelenését gúnyolta. Ezt követően a Vogue közleményt adott ki, amelyben kiálltak kollégájuk mellett. Mint írták, Karefa-Johnsont személyesen vették célba és zaklatták. A divatlap szerint most még több olyan hangra van szükség, mint a főszerkesztőjüké is, aki később személyesen is beszélt a rapperrel, és ismét elmondta neki a saját álláspontját. Később West is arról számolt be a közösségi oldalán, hogy kibékültek a divatújságíróval.


A Fox News árnyaltabb képet mutat

A Kanye Westet ért kritikák előzményeit illetően a BBC szűkszavúságát a Fox News pótolta. Az amerikai, konzervatív körökhöz tartozó portál arról számolt be, hogy a fekete rapper azt követően került a médiaössztűz alá, hogy hétfőn leleplezte az új, „White Lives Matter” pólódizájnját.

Miután számtalan kritika érte, a rapper szerdán közzétett egy fotót, amelyen pólóterv hátoldalán a kritizált felirat volt látható, az előoldalán pedig II. János Pál pápa képe. West akkor azt írta:

„Íme a válaszom azoknak, akik azt kérdezik, hogy miért készítettem olyan pólót, amelyen az a felirat szerepel, hogy a fehér élet is számít. Mert számítanak.”

A Fox News kiemelte, hogy West interjút is közölt Tatishe M. Nteta professzorral, aki úgy fogalmazott, hogy a rapper nincs egyedül az afroamerikaiak között terjedő Black Lives Matter mozgalommal kapcsolatos érzéseivel. Ugyanakkor a fekete professzor szerint West megjegyzései kárt okozhatnak az amerikai négereknek és „a fehér felsőbbrendűséget erősíthetik”.


Felhördültek a zsidók is

A Fox News arra is kitért, hogy a rapper pólóterve rögvest heves reakciókat váltott ki a közéletben. Az antiszemitizmus elleni küzdelem zsidó szupremácista platformja, az ADL „gyűlölet-szlogennek” nevezte a White Lives Matters feliratot, és azt állították, hogy a Ku Klux Klán használja azt.

A portál kiemelte, hogy Westnek támogatói is akadtak. Sean „Diddy” Combs rapper például „szuper szabad gondolkodásúnak” nevezte Westet, és azt írta, hogy a bírálói félreértették a szándékát. West szintén támogatókra lelt a konzervatív oldalon, ahol egyes médiaszemélyek a rapper pólójában jelentek meg kiállásuk jeleként.


Mi az a Black Lives Matter?

Mint ismert, a Black Lives Matter (fekete életek számítanak, BLM) kifejezést akkor kezdték szélesebb körben használni az amerikai négerek, amikor 2020 nyarán a bedrogozott négerbűnöző, George Floyd egy rendőri intézkedés közben halálát lelte Minneapolisban.

A BLM később radikális rasszista mozgalommá szerveződött, és több amerikai nagyvárost is lángba borított. Utóhatása a nyugati politikai és kulturális mezőben egyaránt jelentős mértékű, és napjainkban is olyan megosztó jelenségeket eredményez, mint például a nemzetközi futballmérkőzéseken a nyugati csapatok által bevezetett letérdelés a mérkőzés megkezdése előtt. De ilyen megosztó jelenség a kulturális blackwashing, vagy éppen a sokak által történelemhamisításként emlegetett cancel culture is.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE