Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Rasszista viselkedése maitt kidobták a Buckingham-palotából II. Erzsébet királynő legrégebben szolgáló egykori udvarhölgyét, aki a néhai brit uralkodó halála óta is a királyi család szolgálatában állt.

Az udvar azt jelentette be, hogy a 86 esztendős Lady Susan Hussey több mint hatvan év szolgálat után távozik a Buckingham-palotából.

A közlemény szerint Lady Hussey – Vilmos trónörökös keresztanyja – töredelmesen bocsánatot kért viselkedéséért, amely miatt a botrány kipattant.

Az ügy közvetlen előzményeként a volt udvarhölgy – aki 1960-ban lépett II. Erzsébet királynő szolgálatába és az elmúlt évtizedekben a néhai uralkodó egyik legbizalmasabb és legbefolyásosabb barátjaként tartották számon – részt vett egy fogadáson, amelyet Kamilla, III. Károly király felesége adott a Buckingham-palotában.

Lady Hussey – akinek férje Marmaduke Hussey, a BBC brit közszolgálati médiatársaság kormányzótanácsának 2006-ban elhunyt elnöke volt – a 300 meghívott jelenlétében lezajlott rendezvényen szóba elegyedett Ngozi Fulanival, a Sistah Space nevű szervezet színes bőrű alapítójával és vezetőjével.

A Sistah Space elsődleges célja olyan negrid fajtájú brit nők támogatása, akiket családon belüli erőszakcselekmények vagy szexuális támadások értek.

A rendezvény után Ngozi Fulani a Twitteren tette közzé a volt udvarhölggyel folytatott párbeszédének részleteit.

A néger előadása szerint Lady Hussey „folyamatosan és meglehetősen agresszív hangnemben” faggatta őt származásáról, elsősorban arról, hogy „Afrika mely tájékáról” érkezett Nagy-Britanniába.

Ez folytatódott azután is, hogy a karibi szülők gyermekeként született Ngozi Fulani közölte: brit állampolgár, Nagy-Britanniában született és születése óta Nagy-Britanniában él.

„Na de csak tudja, hogy honnan érkezett ide?” – kérdezte Lady Hussey ezután is, és nem tágított akkor sem, amikor Fulani többször megismételte, hogy Nagy-Britanniában született és brit állampolgár.

„Itt születtem és brit vagyok” – replikázott ismét Fulani, mire Lady Hussey úgy tette fel újból a kérdést, hogy „De nem, azt mondja meg, hogy ténylegesen honnan jött és mikor érkezett ide?”

Amikor Fulani elmondta, hogy a szülei vándoroltak be Nagy-Britanniába az 1950-es években, Lady Hussey rávágta, hogy „Na, tudtam, hogy a végén eljutunk idáig, tehát maga karibi!”.

A Buckingham-palota hivatalos közleményében hangsúlyozta, hogy „az incidenst rendkívül komolyan veszi, és azonnali hatállyal kivizsgálta az ügyet”.

A brit királyi család londoni hivatala és rezidenciája közölte: megállapította, hogy „elfogadhatatlan és mélységesen sajnálatos megjegyzések hangzottak el” a párbeszéd során, az „érintett egyén” bocsánatot kért és azonnali hatállyal távozott az udvar szolgálatából.

A walesi herceg, Vilmos trónörökös szóvivője külön nyilatkozatban szögezte le, hogy „a rasszizmusnak nincs helye a brit társadalomban”, és a rendezvényen elhangzott megjegyzések „elfogadhatatlanok” voltak. Ngozi Fulani a saját nyilatkozatában az „intézményes rasszizmus” megnyilvánulásának nevezte a történteket.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE