Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Több ezer német rendőr és kommandós razziázott, hogy letartóztasson 25 embert és lefoglaljon néhány fegyvert, amikkel a hatóságok szerint ördögi összeesküvésben akarták megbuktatni a kormányt és visszaállítani a monarchiát.

Egy nappal később azonban már az látszott, a történet inkább egy Monty Python-epizódba illene bele. Az összeesküvők vezére egy 71 éves, hosszú hajú türingiai herceg, XIII. Henrik volt a Reuß dinasztiából, aki vadászkastélyában szervezte az ellenállást.

Konspirátor társai nagyrészt hozzá hasonlóan nyugdíjasok voltak: akadt közöttük afd-s ex-képviselőnő, visszavonult kommandós, operaénekes, tetőfedő ács és gourmet szakács is.

E titkos szervezkedők számszeríjakból, kardokból és vadászpuskákból álló arzenált halmoztak föl.

„Hát nem egy al-Kaida” – kommentálta a Politico szerzője, aki szerint ez az egész történet leginkább a német nemzet mostani lelkiállapotára mutat rá.

Igaz, Németország nem volt mentes a terrorizmustól, a hetvenes években a Vörös Hadsereg Frakció szélsőbalos terroristái öltek meg több mint 30 embert, 2000-től kezdve pedig a Nemzeti Szocialista Underground csoportja likvitált 9 személyt. Az viszont abszurd, hogy Henrik hercegék meg tudták volna dönteni a nyolcvanmilliós Németország egyébként is összetett, decentralizált szövetségi államrendjét.

Az összeesküvők a gyanú szerint először II. Erzsébet halálának napján terveztek akcióba lépni, csak akkor nem álltak még készen; egyébként pedig az volt a terv, hogy politikai tanácsot hoznak létre, és Henrik herceg vezetésével átveszik Németország irányítását.

Nem világos, hogy ez a csapat hogyan tudta volna átvenni Németország központi intézményei fölött az uralmat, ugyanakkor a német közmédia a razziázás miatt megszakította a műsorát, hogy élőben közvetítsen „a német demokrácia halálközeli élményéről”.

Az ARD riportere, Michael Götschenberg például egyenesen arra figyelmeztetett: „Bárki, aki kineveti ezt, hibát követ el”.

Henrik herceg, akiknek egyébként orosz barátnője van, a portál szerint megkereste a berlini orosz nagykövetséget is, hogy támogatást nyerjen a terveihez – de úgy tűnik, az oroszokat sem érdekelte a lehetőség.

A Reichsbürgerek mozgalma, amiből a „puccsisták” kinőttek, úgy véli, hogy Németország Amerika vazallusa lett, amiben viszont teljesen igazuk van, talánbizony ezért sújtottak le rájuk.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE