Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

A Nike megszüntette együttműködését Kyrie Irvinggel, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Brooklyn Nets sztárjával – közölte több amerikai sajtóorgánum.

A sportszergyártó már egy hónapja jelezte, hogy már nem tervezi piacra dobni a játékos új, nevével fémjelzett cipőjét.

Az ügy előzménye, hogy az olimpiai és világbajnok kosaras megosztott a közösségi oldalán egy olyan dokumentumfilmre mutató linket, amely sok zsidó-liberális bírálatot kapott az Egyesült Államokban, miszerint „antiszemita, homofób, nőgyűlölő és iszlámellenes” tartalma van.

A Nets és Irving nem sokkal később hiába adományozott félmillió dollárt közösen egy „diszkrimináció ellen küzdő” civil szervezetnek, mivel a 30 éves néger játékos – akivel később törölttették is a „sértő” linket – két sajtótájékoztatón sem volt hajlandó nyilvánosan elhatárolódni a filmtől. Emiatt Adam Silver, az NBA főigazgatója élesen bírálta Irvinget, akit klubja „rasszista” megnyilvánulásért ötmeccses eltiltással büntetett.

A 2016-ban a Clevelanddel NBA-bajnok kosaras aztán egy bejegyzésben elnézést kért „tettéért”, és közölte, nem akart senkit megbántani.

Irving és a Nike együttműködése 2011-ben kezdődött, de most ahhoz hasonlóan, ahogy egy másik antiszemita négerrel, Kanye Westtel az Adidas és azt követően szinte minden partnere szerződést bontott, úgy a Nike is beszüntette a közös munkát.