Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az ukrán Azov-ezred nemrégiben Izraelben tett hivatalos látogatást, ahol a kormány képviselőivel és az Izraeli Védelmi Erőkkel találkozott, hogy megvitassák az ukrajnai orosz inváziót – írja a The Jerusalem Post.

Az Izraelbe érkezett küldöttséget Ilja Szamojlenko Azov-tiszt vezette, aki egyike volt annak a sok katonának, akik az Azovstal acélműben barikádozták el magukat, mielőtt megadták magukat az orosz csapatoknak.

„A mariupoli védők 2022-es hőstette az egész világot sokkolta” – mondta a küldöttség. „Az orosz megszállással szembeni ádáz ellenállásban a világ különböző népei párhuzamot láttak saját történelmük különböző epizódjaival” – jelentette ki Szamojlenko.

A látogatást az Izraeli Ukrajna Barátai szervezet hozta tető alá az izraeli ukrán nagykövetség és a Nadav Alapítvány támogatásával.

Anna Zharova, az Izraeli Ukrajna Barátai alapítója a delegáció látogatását „a szervezet legfontosabb projektjének nevezte a háború kezdete óta”.

Míg az Azov-zászlóalj, az Azov-ezred elődje erősen kötődött a szélsőjobboldali, nemzetiszocialista szimbolizmushoz és ideológiákhoz, az Azov-ezred ragaszkodik ahhoz, hogy nagyrészt „megtisztította” ezektől elemektől az ezredet.

Oroszország korábban az Azov-ezredet emelte ki számos olyan állításában, miszerint Ukrajna „neonáci” állam. Moszkva többször elítélte Izraelt is „az Ukrajnának és az Azov-ezrednek nyújtott támogatásáért”.

Májusban az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova azt állította, hogy „az izraeli zsoldosok valójában fej-fej mellett állnak az Azov-militánsokkal”. Orosz tisztviselők azzal is megvádolták Izraelt, hogy támogatja a kijevi „neonáci rezsimet”.

Másrészt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 26-án Kijevben tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy országa hírszerzési együttműködést kezdett Izraellel.

„Kijev és Tel-Aviv kapcsolataiban pozitív tendencia figyelhető meg, miután a két fél megosztotta egymással a hírszerzési információkat, különösen az iráni drónokkal kapcsolatban, amelyeket Oroszország az Ukrajna ellen vívott háborújában használ” – folytatta Zelenszkij.

Az ukrajnai orosz hadművelet idei kezdete óta Izrael végig libikókázni próbál az ukránok támogatása és a Moszkvával való baráti kapcsolatok fenntartása között.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE