Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

Tavaly szeptemberben emeltek vádat Irmgard Furchner ellen, aki titkárnőként dolgozott a stutthofi koncentrációs táborban a második világháború idején. Most fellebbezett az ítélet ellen.

A 96 éves nő 18 évesen került a Nagynémet Birodalom irányítása alatt álló Lengyel Főkormányzóságba, a Balti-tenger partjánál felállított táborba. A vád szerint „több ezer fogoly meggyilkolásában segédkezett”. 11 412 esetben vádolták meg gyilkosság elősegítésével, 18 esetben bűnrészességgel és több zsidó is tanúskodott ellene.

Furchner a tárgyalás előtt úgy döntött, hogy nem hagyja, hogy meghurcolják, ezért 96 évesen nekivágott egy hamburgi autópályának, ahol a hatóságok rajtaütöttek.

Furchner a múlt heti ítélethirdetés után úgy nyilatkozott, fellebbezni fog Itzehoe város bíróságának ítélete ellen, ami öt esetben elítélte gyilkossági kísérletben való közreműködésért, két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Külön fellebbezést is benyújtottak a Szövetségi Bírósághoz. A német törvények értelmében bárki, aki részt vett a koncentrációs táborok működésében, büntethető „népirtásért”.

Furchner 1943 júniusa és 1945 áprilisa között a Danzig melletti stutthofi tábor parancsnokának titkára volt. A védelem képviselője szerint azonban Furchner nem tudott és nem hallott gyilkosságokról, és nem lehet bizonyítani, hogy szándékosan részt vett volna a bűnökben, ami szükséges a büntetőjogi felelősségre vonáshoz.

A bíró szerint azonban „elképzelhetetlen”, hogy Furchner ne tudott volna gyilkosságokról.