Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az amerikai Simon Wiesenthal Központ (SWC) idén is közzétette az antiszemitizmusról szóló éves jelentését. Eszerint a dobogón Kanye West, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és Mahmud Abbasz követik egymást.

A jelentés azt is megállapítja: az antiszemita incidensek világszerte „elsöprő trenddé” álltak össze.


1. Kanye West

A zsidó szupremácista intézet éves jelentése az amerikai néger rappert és influencert rakta az első helyre, mondván, tettei „a gyűlölet cunamiját” indították el.

West decemberben addig merészkedett, hogy egy interjúban még Adolf Hitlert is dicsérte: „Minden embernek van valami értéke, amit letett az asztalra, különösen Hitlernek”.

A jelentés szerint Christopher Wray, az FBI igazgatója állítólag megerősítette, hogy az Egyesült Államokban a vallási alapú „gyűlölet-bűncselekmények” mintegy 63 százaléka zsidók ellen irányul, akik a lakosságának csak 2.4 százalékát teszik ki.

„Az elmúlt napokban és hetekben elkövetett gyűlölet-bűncselekményekben sokszor láttunk festékszóróval felfestett ‘Kanye-nak igaza volt’ feliratot. Régebben ez úgy szólt, hogy ‘Hitlernek volt igaza’. Tehát azt látjuk, hogy a szavak fegyverként való felhasználását tettekre váltják át. Ez egy borzalmas év volt” – nyilatkozta a CBN News–nak Abraham Cooper rabbi, a Wiesenthal Központ igazgatója.


2. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

A lista második helyére az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa került, az Izraelt a német nemzetiszocialistákhoz hasonlító, a zsidó állam létét megkérdőjelező, ám a palesztin szabadságharcot legitimáló magatartása miatt.

A dokumentum felidézi, hogy októberben a testület vizsgálóbizottsága jelentést tett közzé, amelyben a zsidó államot egyebek mellett az arab állampolgáraival szembeni diszkriminációval és a palesztin nőkkel szembeni erőszak miatt ítélte el. Közölték azt is, hogy kivizsgálják azokat a vádakat, amelyek szerint Izrael apartheid állam, Izrael állítólagos „biztonsági aggályait” pedig fikciónak minősítve elutasították.


3. Mahmúd Abbász „ötven holokausztja”

Dobogós helyezést ért el Mahmúd Abbász és a Palesztin Hatóság is: a jelentés felidézi azt a tavaly augusztusi eseményt, amikor a palesztin elnök Berlinben kijelentette, hogy Izrael „ötven holokausztot” követett el a palesztinok ellen (miközben Scholz német kancellár némán állt mellette, aki másnap már elítélte a nyilatkozatot a zsidó szupremácista kritikák hatására).

Egyébként európaiak milliói hisznek abban, hogy Izrael ugyangy bánik a palesztinokkal, mint egykor a németek a zsidókkal. Egy korábbi németországi felmérés megerősítette, hogy ott a németeknek szintén egyharmada hiszi ugyanezt. Egy minapi vizsgálat szerint az amerikaiak 40 százaléka is hitelesnek tartja ezt a megállapítást.


4. Az iráni kormány Izrael-ellenes fellépése

A Wiesenthal Központ antiszemitizmus listáján a negyedik helyen Irán államilag szponzorált zsidókritikája áll:

„A nácik és a szovjet kommunisták legjobb hagyományaihoz híven az iráni rezsim sorozatos népirtásra uszító, teológiai zsidógyűlöletét egy úgynevezett Zsidó Tanulmányok Központja vezeti. Az iráni Zsidó Tanulmányok Központja több mint ezer szemenszedett antiszemita esszét tett közzé, amelyekben a teológia, a zsidók történelmi gyűlölete és az Izrael-ellenes gyalázkodások mérgező keverékét vegyíti. Ezek közé tartozik a vérvád egy változata, amely azt állítja, hogy a palesztinai cionisták által elkövetett gyermekgyilkosságok gyökerei a Tórában keresendők.”


5. Túszejtés egy texasi zsinagógában

Ötödik helyen áll az egy évvel ezelőtti eset, a texasi Coleyville zsinagógájában történt túszejtés. Malik Akram, egy felfegyverzett brit-pakisztáni négy túszt ejtett a Bét-Izrael a zsinagógában és egy – amerikaiak elleni gyilkossági kísérletért elítélt – al-Kaida-ügynök szabadon bocsátását követelte.

„Az Atlanti-óceán mindkét partján történtek zsinagógák és más zsidó intézmények elleni támadások, beleértve a horogkeresztek felmázolását, a lövöldözést és vandalizmust is” – állapítja meg a SWC jelentése.


6. Zsidók elleni támadások a multikulturális demokráciák központjaiban

Itt a jelentés első helyen emeli ki a New Yorkban tapasztalható, antiszemita „gyűlölet-bűncselekmények” növekvő számát. „Ultraortodox zsidókat, különösen Brooklynban, megvertek, leköptek, letépték a kalapjukat a fejükről, és szidalmazták őket az elmúlt egy év támadásai során.”

De sorra vesz a jelentés több más nyugati nagyvárost: Chicagót, Londont, Berlint, és több németországi színesedő várost is. Felidézi, hogy Semen Gorelik, Brandenburgi állam zsidó közösségének elnöke nyílt levélben jelentette be, hogy elhagyja Németországot és Izraelbe költözik. Gorelik felszólította a németországi zsidókat, hogy kövessék példáját az országban tapasztalható „növekvő antiszemitizmus” miatt.


7. Antiszemitizmus az amerikai egyetemeken

Abraham Cooper, az SWC vezetőjének egyik legnagyobb aggodalma azonban az, hogy mi történik az amerikai egyetemi campusokon, ahol a diákok olyan légkörben élnek, ahol a zsidókat még magas szinten, pl. az ENSZ–ben is kritizálni merészelik, és ahol sokan megkérdőjelezik, hogy egyáltalán létre kellett-e hozni a zsidó államot.

A Harvard Egyetemen – az amerikai elit egyetemek csúcsa – több „antiszemita incidens” történt, mint bármely más amerikai egyetemen 2022-ben. Ennek példái közé sorolnak olyan bagatellnek tűnő eseteket, mint a zsidó diákszervezet, a Hillel plakátjainak letépését, az étkezdékben a kóser ételekre ragasztott Izrael-ellenes matricákat, valamint az izraeli utazásokat elítélő táblák kihelyezését. De még azt is megmelítik, hogy megpróbálták megzavarni az Izrael-párti előadókat is. Kiemelik azt is, hogy egy horogkeresztet (egy darab) is találtak az egyik egyetemi kollégiumban, az egyetem újságja támogatta az Izrael-ellenes BDS mozgalmat, és a Harvard Palesztinai Szolidaritási Bizottsága felállított egy falat, amelyen holokauszt-ábrázolások voltak láthatóak, tele kritikai kijelentésekkel.


8. A németországi Documenta művészeti kiállítás

A Documenta, egy ötévente megrendezésre kerülő rangos művészeti kiállítás látogatói a zsidókról készült kritikus karikatúrákat láthattak a kiállítás egyik központi helyszínén. Egy monumentális festmény egy helyén disznófejű izraeli katona látható, aki Dávid-csillagot visel a sálján. Szintén látható volt egy pajeszos zsidó SS-szimbólumokkal díszített sapkával és szivarral.

A zsidó hisztéria hónapokig tartott. A festményt eltávolították, és a Documentát szervező tisztviselőket is széles körben elítélték a filoszemita civil szervezetek és a politikusok. Claudia Roth, Németország kulturális minisztere annak idején kijelentette: „szerintem ez antiszemita képi ábrázolás”.

Nancy Faeser, Németország belügyminisztere nemrégiben kijelentette, hogy az antiszemitizmus országában „nemcsak a peremeken, hanem társadalmunk szívében is megtalálható”.


9. A Black Hebrew Israelite (Fekete Héber Izraeliták – BHI) mozgalom

A BHI teológiája azt állítja, hogy a feketék (és néha a spanyolajkúak és az amerikai őslakosok) a bibliai izraeliták igazi leszármazottai – nem pedig a ma élő zsidók, akiket a BHI csalóknak nevez.

A BHI mozgalom aktivistái felbátorodtak Kanye West közelmúltbeli zsidókritikus szónoklatai nyomán. Nemkülönben Kyrie Irving, egy néger kosárlabda sztárnak egy antiszemita filmet megosztó tweetje óta, amely milliókkal ismertette meg a BHI ideológiáját a mainstream médián keresztül és több mint 70 millió közösségi média követővel.

Ennek nyomán százak gyűltek össze Brooklyn egyik zsidó lakónegyedének közelében, ahol azt skandálták: „mi vagyunk az igazi zsidók” és „ideje felébredni”.


10. Telegram

A Telegram több mint félmilliárd felhasználójával a világ egyik legelterjedtebb üzenetküldő alkalmazása. A Telegram azonban a zsidókkal szemben kritikus szabadgondolkodók gyűjtőhelye is, akiket általában kitiltanak más internetes platformokról. Az SWC kutatói több mint 400 Telegram-csoportot és csatornát azonosítottak.

Borítókép: a holokausztot kifigurázó iráni karikatúra.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE