Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

A belga ügyészség úgy döntött, hogy nem emel vádat azok ellen a rendőrök ellen, akik érintettek voltak az őrizetbe vétele után nem sokkal elhunyt Josef Chovanec szlovák állampolgár őrizetbe vételében és fogva tartásában, írja az MTI.

Jozef Chovanec, aki gyakran utazott Belgium és Szlovákia között, 2018. február 23-án szeretett volna Belgiumból a hazájába repülni, ám zavart viselkedése miatt a charleroi-i repülőtéren a rendőrök őrizetbe vették. Chovanec a zárkában is zavartan viselkedett, a falhoz verte a fejét, mire a rendőröknek intézkedni kellett. A férfi ekkor elájult, majd kórházba szállítása után három nappal elhunyt.

Éles zsidó-liberális médabírálatokat váltott ki, hogy a zárkájában készült egyik videófelvétel szerint a rendőri intézkedés közben egy belga rendőrnő nevetve nemzetiszocialista karlendítést mutatott be.

Az ügyészség most ismertetett álláspontja az, hogy a férfit őrizetbe vevő rendőrök nem voltak felelősek Chovanec haláláért. A bírósági szakértői jelentés szerint Chovanec a saját maga által okozott sérülésekbe halt bele, miután a fejét a falhoz verte. A férfi hozzátartozói és az általuk felkért szakértők azonban ezt vitatják, és úgy vélik, hogy Chovanec halálát fulladás okozta. A vizsgálóbírónak kell döntenie, hogy az ügyben lefolytatnak-e további vizsgálatot.

A szlovák kormányzat korábban azzal vádolta a belga hatóságokat, hogy megpróbálták az ügyet eltussolni, és 2020 szeptemberében teljes körű és gyorsított eljárás lefolytatására szólította fel Belgiumot, továbbá arra kérte az Európai Bizottságot is, hogy ítélje el a „brutális rendőri fellépést”. A belga bel- és igazságügyi miniszterek 2021-es döntése alapján a hatóságok jelentős pénzbüntetést szabtak ki André Desenfants belga szövetségi rendőrfőnökre, az ország bűnüldöző hatóságainak második legmagasabb rangú vezetőjére, büntetését később két hónapos fizetéscsökkentésre mérsékelték.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE