Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Az Anti-Defamation League (ADL), a legnagyobb amerikai zsidó szupremácista szervezet minden évben regisztrálja az Egyesült Államokban történt állítólagos „antiszemita” zaklatásokat, vandalizmust és támadásokat, beleértve azokat az eseteket is, amikor valaki csúnyán nézett egy zsidóra.

Ezeket az információkat 1979 óta az évente megjelenő Audit of Antisemitic Incidents („antiszemita” incidensek leltára) című kiadványban propagálja.

Az ADL 2022-ben 3697 „antiszemita” incidenst jegyzett fel az Egyesült Államokban. Ez 36 százalékos növekedés a 2021-ben táblázatba foglalt 2717 incidenshez képest, és a legmagasabb szám azóta, hogy az ADL 1979-ben megkezdte az ilyen incidensek nyomon követését. Az elmúlt öt évben ez a harmadik alkalom, hogy az év végi összesítés a valaha feljegyzett legmagasabb számot mutatja.

Az incidensek az összes főbb kategóriában nőttek: az „antiszemita” zaklatás 29 százalékkal 2298-ra, az „antiszemita” vandalizmus 51 százalékkal 1288-ra, az „antiszemita” támadások pedig 26 százalékkal 111-re emelkedett. Az „antiszemita” támadások túlnyomó többségét (111-ből 107-et) halálos fegyver használata nélkül követték el. Egy halálos áldozat volt. A támadások 53 százaléka országos szinten a „láthatóan ortodox” zsidók ellen irányult. Idén egyetlen zsidó közösség ellen elkövetett támadás sem követelt tömeges halálos áldozatot.

Az „antiszemita” incidensek 2022-es növekedése nem tulajdonítható egyetlen oknak vagy ideológiának sem. Az incidensek megugrása magában foglalja

– a szervezett fehér fajvédő propagandatevékenységet (102 százalékos növekedés 852 incidensre);
– a K-12 (elemi és közép-)iskolákban történt incidenseket (49 százalékos növekedés 494 incidens);
– az egyetemi kampuszokon történt incidensek nagymértékű növekedését (41 százalékos növekedés 219 incidensre)
– az ortodox zsidók elleni támadásokat (69 százalékos növekedés 59 incidensre)
– és a zsidó intézmények elleni bombafenyegetéseket (nyolcról 91 incidensre).

2022-ben 241 incidens kapcsolódott Izraelhez vagy a cionizmushoz. Ez csökkenést jelent a 2021-es 345-ös számhoz képest, de csak azért, mert 2021 májusában az Izrael és a Hamász közötti katonai konfliktus miatt az „antiszemita” reakciók száma magasabb volt a szokásosnál.

A jelentés szerint sajnos mindössze negyvenhat esetben terjesztettek fehér fajvédő csoportok Izrael-ellenes és „antiszemita” nézeteket.

 

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE