Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

Nagy az esélye annak, hogy Brazíliából eltűnjön a népszerű csevegő alkalmazás, ugyanis a közelmúltban Wellington Lopes da Silva bíró arra utasította a Google-t és az Apple-t, hogy távolítsák el az alkalmazást áruházaikból, a mobilszolgáltatóknak pedig blokkolniuk kell a hozzáférést az apphoz.

Mindez azért történt, mert a Telegram nem adott ki információkat a hatóságoknak két „neonáci” csoport csevegéséből. Emiatt a bíróság a kitiltás és blokkolás mellett napi 200 000 dolláros – napi 68 millió forintos – bírságot is kiszabott, amit addig kell fizetnie a vállalkozásnak, amíg nem tudja átadni a hatóságoknak a kért adatokat, melyekről azt feltételezik, hogy brazíliai iskolák elleni támadásokra buzdították a tagokat.

A The New York Times beszámolója szerint a csoportos csevegéseket egy tinédzser telefonján találtak rá a hatóságok, akit tavaly novemberben tartóztattak le két iskolai lövöldözés miatt, melynek során hárman meghaltak és 13 megsérültek. A hatóságok elmondták, hogy a „náci” tartalmak mellett, „gyilkossági oktatóanyagokat”, „bombagyártási utasításokat” és „erőszakos videókat” is találtak ezekben a csoportokban.

A Telegram képviselője azt mondta a bíróságon, hogy az említett csoportokat már törölték és semmilyen információkat nem tudtak visszanyerni, ami esetleg segítség lehet a hatóságoknak.