Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Nem távolítják el a Brandenburg an der Havelben található Szent Péter és Szent Pál székesegyház egyik középkori „antiszemita” szobrát – közölték az egyházi tisztviselők.

A „Judensau” (zsidó koca) szobrot, amely egy körülbelül két méter magasan lévő oszlopba van vésve, ehelyett letakarják – közölte honlapján az egyházkerület.

A szobor eltávolítása és máshol történő, „történelmi magyarázattal” kísért kiállítása is szóba került, de statikai okokból és a szobor terrakotta anyaga miatt lehetetlennek ítélték – közölte Christian Staeblein püspök, az egyház felügyelőbizottságának elnöke.

Ekkor döntöttek úgy, hogy „egyfajta vizuális megszüntetéssel” élnek. Staeblein szerint így a szobor továbbra is rendelkezésre áll majd a „zsidógyűlölet e középkori formájával való történelmi foglalkozáshoz”.

Staeblein tisztázta, hogy „sem a domborműből áradó antiszemita üzenetet, sem az egyházak bűnösségét a zsidógyűlölet és az antiszemitizmus előmozdításában nem vonják kétségbe”. Hozzátette, hogy most azt tekinti feladatának, hogy „tudatosan és megfelelő módon kezelje ezt a súlyos, szégyenletes örökséget”.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE