Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Kövess minket: TELEGRAM — VK — TWITTER

Lipcsében zavargásba fordult át több kisebb tüntetés, amiket azután szerveztek, hogy a drezdai bíróság elítélte a szélsőbaloldali antifa terrorista Lina Engelt.

A nagyvárosban lezajlott tüntetés hamar elszabadultak az indulatok, ahogy az megszokott, így várható is volt, különösen Connewitzben és Südvorstadtban. Egy nagyjából ezerfős tömeg különböző tárgyakkal és petárdákkal dobálta a rendőröket. Az erőszakos csürhe később barikádot emelt, amiket fel is gyújtottak. Őket egyenként igazoltatták, de csak mindössze ötöt állítottak elő közülük. A helyi rendőrség közlemény alapján összesen 23 rendőr sérült meg.

A zavargásokat az váltotta ki, hogy Lina Engel öt év három hónap szabadságvesztést kapott, miután 2018-2020 között három vádlott társával együtt „neonáci”, illetve „neonácinak tartott” emberek ellen hajtottak végre lesből támadó lincseléseket. A vád szerint a 28 és 37 év közötti résztvevőkből álló csoport a lipcsei Wurzenben és a türingiai Eisenachban támadott meg „szélsőjobboldaliakat” paprikaspray-vel, botokkal súlyos sérüléseket okozva.

Összesen 13 embert támadtak meg. Köztük volt például egy eisenachi kocsma üzemeltetője, akinek a helye a patrióták ismert találkozóhelye volt. Az egyik legsúlyosabb vádpont szerint egy csatornamunkást olyan brutálisan megvertek, hogy eltört az arccsontja és a koponyacsontja. A támadás oka az volt, hogy egy a férfi egy jobboldali márka sapkáját viselte. A sértett a bíróságon azt állította, hogy már régen eltávolodott a jobboldali köröktől, írta a német közszolgálati ZDF portálja.

Lina Engelt egyebek mellett bűnszervezetben való részvételért és többszörös súlyos testi sértésért ítélték el. Társai két év és öt hónap, illetve három év és három hónap közötti börtönbüntetést kaptak. Az ítélet kihirdetése után a szélsőbaloldali csőcselék országszerte mozgósításba kezdett a szombaton tartott úgynevezett X. napi zavargásra.

Az ítélet „társadalmi vitát” váltott ki Németországban, írja a Tagesspiegel. A bírálók egy része egyfelől túl enyhének találja az ítéletet a hasonló esetekhez képest, mert a kiszabott büntetés jóval az ügyészség által indítványozott nyolc éves szabadságvesztés alatt van. Lina Engel – aki 2020 novembere óta előzetes letartóztatásban volt – így az ítélet kihirdetése után szabadon el is hagyhatta a tárgyalótermet. Másfelől azért érik kritikák az ítéletet, mert azt egyesek eleve elhibázottnak látják. A német Zöldek ifjúsági szervezetének szóvivője például azt mondta: az eljárás túlzó volt és kétségbevonható bizonyítékokon alapult. A baloldali párt (Die Linke) berlini képviselője pedig azt mondta: „aki a nácik ellen szerveződik, az nem bűnöző, azt csak kriminalizálják, bűnözőnek állítják be”, vagyis „nácinak”, illetve „neonácinak” vélt személyeket agyonverni szerinte nem bűn.

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

      

Maradj velünk kapcsolatban:
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE