Kövess minket: Telegram — XVkontakte

 

Az ausztrál kormány a „szélsőjobboldal erősödése” miatt a nemzetiszocialista jelképek betiltását fogja kezdeményezni, jelentette be Mark Dreyfus igazságügyi miniszter.

A horogkereszt vagy az SS-szimbólumok nyilvános megjelenítése akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel is járhat mostantól. Az új törvények azonban nem terjednek ki a Hitler-köszöntésre. A szabályok alól kivételt képezne a horogkereszt vallási, oktatási vagy művészi célú bemutatása, vagyis a hinduknak megengednék a használatát.

A legtöbb ausztrál államban már helyi szinten betiltották a nemzetiszocialista jelképek használatát, de a szövetségi szintű törvény ennél is továbbmenne, és e jelképek kereskedelmét is megtiltaná.

„Megnövekedett a szélsőjobboldali tevékenység. Azt gondoljuk, hogy ideje ebben a kérdésben szövetségi törvényt alkotni, amelyet a jövő héten terjesztek a parlament elé” – mondta Dreyfus, hozzátéve, hogy Ausztráliában szerinte „nincs helye a gyűlöletnek és az erőszaknak”, jelentsen ez bármit.

Dreyfus arról is beszélt, hogy az úgynevezett „neonácik” száma szerinte nem jelentős Ausztráliában, de a belső elhárítás szerint az elmúlt három évben „aggodalomra okot adó” tevékenységeket végeztek.

Dvir Abramovich, az Ausztráliában székelő zsidó szupremácista Rágalmazásellenes Bizottságtól a lépést „örömteli pillanatnak” nevezte és személyes sikerként könyvelte el a törvény meghozását: „ez egy hatéves személyes kampány csúcspontja, aminek célja volt, hogy legyőzzük a Hitler örökségét életben tartani akaró hazai neonácikat”.