Kövess minket: TELEGRAMVKONTAKTE

Megosztás:

Hosszú szabadságvesztésre ítélte az angliai Birmingham koronabírósága a National Action nevű betiltott brit nemzetiszocialista csoport négy tagját.

A 25 éves Mark Jones öt és fél év, a 24 éves Garry Jack négy és fél év, a 23 éves Alice Cutter három év, a 19 éves Connor Scothern másfél év börtönbüntetést kapott. Mind a négyüket azon a címen ítélték el, hogy "terrorszervezet" tagjai voltak. A brit kormány négy éve minősítette terrorszervezetnek a hazafias csoportot.

Az ítélettel lezárult tárgyaláson elhangzott, hogy Alice Cutter az egykori munkatáborra utaló “Miss Buchenwald” néven részt vett egy szépségversenyen, amelyet a csoport Miss Hitler címmel rendezett meg. Miss Cutter emellett állítólag online felületeken zsinagógák elleni támadásokról írt, és arról posztolt tréfás bejegyzéseket, hogy zsidók levágott fejével szeretne futballozni. Mindemellett a terhére rótták, hogy felvételek szerint “Hitlernek igaza volt” feliratú transzparensekkel vett részt a National Action demonstrációin.

A National Action terrorszervezetté nyilvánításának és betiltásának egyik közvetlen előzménye az volt, hogy a szervezet nyilatkozatban helyeselte Jo Cox munkáspárti parlamenti képviselő meggyilkolását és a merénylet kívülálló elkövetőjét. A baloldali brit ellenzéki parlamenti erő képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott – a kilépésre voksolók szűk többségű győzelmével végződött – népszavazás előtt ölte meg három lövéssel és többtucatnyi késszúrással egy magányos gyilkos, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.

Az ítélet indoklása szerint Mair politikai gyilkosságot követett el, és "cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék is motiválták".