Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

Egy új applikáció a liberális újságírók munkáját segíti azzal, hogy akár tüntetéseken minél gyorsabban felismerjék a "nacionalista mozgalmakhoz és önkényuralmakhoz köthető szimbólumokat".

A Columbia Egyetem kutatói dolgozták ki azt a mesterséges intelligencián alapuló algoritmust és alkották meg a VizPol applikációt, ami egy okostelefon kameráján keresztül felismeri és beazonosítja a "szélsőjobboldalhoz, önkényuralmakhoz köthető, illetve gyűlöletkeltéshez használt jelképeket" – írta a Cnet. Ilyenek egyébként a rasszizmus elleni, a négerbűnöző George Floyd halála miatt kialakult tüntetéseken is előkerültek az ellentüntetők köreiben.

Bár számos jelkép van, amelyet könnyű beazonosítani még egy gyenge képességű liberális újságírónak is, mint a horogkereszt, annál több van, amit már nem olyan egyszerű. Ráadásul a netes szubkultúrák is folyamatosan újabbakat találnak ki és kezdenek el használni, de még a germán odál rúnát sem mindig tudták beazonosítani.

A VizPolt azért a liberális újságíróknak fejlesztették ki, hogy a tüntetésekről tudósítók az emberek zászlóit, pólóit, felvarrókat, tetoválásokat és más szimbólumokat minél gyorsabban felismerjenek és "kontextusba tudják azonnal helyezni". De ezeken kívül is számos kép és videó kerül újságírók elé: a felbukkanó jelképeket minél előbb értelmezni kell, hogy tudják, ez azonban ez számukra állítólag sok időt vesz igénybe.

A projektet 1,5 évvel ezelőtt kezdte el Nina Berman, a Columbia újságíróiskolájának egyik professzora, aki egy felvonulásokon és tüntetéseken szúrt ki jelképeket. 2018-ban egy tüntetésen ő örökített meg egy halkan beszélő nőt, akinek a karjára az 1488 volt tetoválva, de csak később jött rá, hogy micsoda "szörnyűséget" takar ez a számsor.