Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

Egy hamburgi bíróság kétévi felfüggesztett börtönre ítélt csütörtökön egy 93 éves német férfit, egy koncentrációs tábor egykori őrét, aki az ítélet szerint - még fiatalkorúként - bűnrészes volt 5230 zsidó meggyilkolásában.

A német jog előírásai miatt csak Bruno D.-ként azonosított férfi kilenc hónapon át volt őr a második világháború idején a Lengyelország területén található stutthofi koncentrációs táborban, Gdansk közelében. A bíróság bűnösnek találta őt abban, hogy bűnrészes volt 1944 augusztusa és 1945 áprilisa között elkövetett gyilkosságokban.

A férfi elismerte, hogy a táborban volt az említett időben, de azt mondja, jelenléte nem volt bűncselekmény. Akkor 17-18 éves volt, így a védelem szerint a fiatalkorúakra vonatkozó ítélkezési irányelvek lettek volna érvényesek rá.

A német média szerint Bruno D. a héten, a bírósághoz intézett utolsó tanúvallomásában ugyan megbocsátást kért azokért a szenvedésekért, amelyeket a zsidók átéltek, de bűncselekmények elkövetését nem ismerte el.

Azt mondta, bocsánatot kér mindenkitől, beleértve a hozzátartozókat is, akik "keresztülmentek az őrültségnek ezen a poklán" - számolt be az NDR műsorszolgáltató és számos más hírközlő.

A kilencedik X-ben járó egykori SS-ek megbüntetése egyébként egyre nagyobb nehézségekbe ütközik, ez mutatkozott meg a zsidó-liberális médiában csak az "auschwitzi könyvelő" néven gúnyolt Oskar Gröning ügyében is, aki tavaly, 96 évesen meghalt, mielőtt megkezdhette volna a rá kimért büntetés letöltését.