Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

Szigorú biztonsági intézkedések között megkezdődött hétfőn a új-zélandi Christchurchben Brenton Tarrant pere, akit azzal vádolnak, hogy 51 iszlamistát lőtt agyon tavaly két új zélandi mecsetben - írta az MTI.

A koronavírus-járvány miatt a pert többször elhalasztották. A christchurchi felsőbíróságon megkezdődött tárgyalás előtt már egy nappal szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, a katonai rendőrség lezárta a bírósági épület felé vezető utakat, csak a személyazonosság szigorú ellenőrzése után engedik át az embereket.

A 29 éves ausztrál férfi márciusban - korábbi álláspontját megváltoztatva - bűnösnek vallotta magát a bírósági meghallgatáson. Beismerte a bűnösségét 51 gyilkosság elkövetésében, 40 gyilkossági kísérletben, valamint terrorizmus vádjában.

Tavaly júliusban bejelentette, hogy nem kér védőügyvédet, saját magát fogja képviseli a tárgyalás során.

A tavaly március 15-én elkövetett christchurchi mecsetlátogatás volt a legtöbb elhunytat eredményező terrorakció Új-Zéland történetében. Tarrant ötvenegy muzulmánt megölt, és ötvenet megsebesített két christchurchi mecsetben. Automata fegyverrel nyitott tüzet, az akciót élőben közvetítette a Facebookon. Kettő mecsetet is meglátogatott, mielőtt elfogták.

A fajvédő aktivista éveken át gondosan tervezte a merénylet, tanulmányozta az akció leendő helyszíneit. Az esemény előtt hosszú, több mint hetven oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben dekralálta, hogy tettét a fehér faji önvédelem motiválta. Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte.

A bíróság feltehetően életfogytig tartó, letöltendő szabadsávesztésre fogja ítélni.

Az eset után a szigetországban jelentősen megszigorították a fegyvervásárlás és -tartás szabályait.