Kövess minket: TELEGRAMVK — HUNDUB

Megosztás:

Elmarasztaló ítélet született az Arany Hajnal görög nemzetiszocialista szellemiségű párt ügyében: a több mint öt évig húzódó tárgyalássorozat azzal zárult, hogy az illetékes athéni bíróság bűnszövetkezetnek minősítette a pártot, és elítélte számos korábbi képviselőjét – írja az MTI.

A bíróság négy ügyet tárgyalt egybegyúrva: Pavlosz Füsszasz antifa rapper likvidálását, migráns halászok és antifasiszta aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a "bűnszövetkezetként való működés" vádját. Az ügynek 68 vádlottja volt, köztük Nikólaosz Mihaloliákosz, az Arany Hajnal vezetője, a párt 17 parlamenti képviselője és több rendőrtiszt.

A törvényszék Mihaloliákoszon kívül hat volt törvényhozót talált bűnösnek bűnszövetkezet vezetésében és működtetésében, a többieket pedig abban való részvételért marasztalta el. Szintén elítélték Jorgosz Rupakiaszt, Füsszasz kivégzőjét és az Arany Hajnal szimpatizánsát.

Az ítélethirdetés alatt szélsőbaloldaliak tüntettek a "fasizmus" ellen a bíróság épülete előtt, a rendőrség könnygáz és vízágyú bevetésére kényszerült, mert nem bírtak magukkal. A közbiztonságra kétezer rendőr, drónok és helikopterek vigyáznak Athénban. A bíróság környékét lezárták a forgalom előtt, és rendőrbuszokkal barikádozták el az épületet.

A párt vezetői a per során végig tagadták az ellenük felhozott vádakat, és elmondták, hogy politikai boszorkányüldözés áldozatai. A vádlottak közül csak tizenegyen jelentek meg az ítélethirdetésen, a többieket ügyvédjeik képviselték. Az Arany Hajnal egykori törvényhozói közül egy sem volt jelen. Az Arany Hajnal tagjainak pere 2015 áprilisában kezdődött, és 453 tárgyalásra került sor azóta.

A nemzetiszocialista szellemiségű, eleinte markánsan hitlerista pártot a nyolcvanas évek közepén alapították, és sokáig nem volt széles körben ismert csoportosulás. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik erejévé vált. Népszerűségét a gazdasági válságnak és a görögök körében egyre növekvő idegenellenes radikalizmusnak köszönhette, ám a hatalom megijedt az egyre erősödő alakulattól és diktatórikus eszközökkel, koholt vádakkal és meghamisított kirakatperekkel számolt le a hazafias ellenzékével.